Brudás Gábor

brudas

BRUDÁS GÁBOR

12-01-54106 Kh

Budapest Derby

Aschaffenburg (804 km) I. díj

 

Amikor tavaly, egy kora őszi délutánon megérkeztem Brudás Gábor XVII. kerületi házához, az udvari bokrokon, tujákon viháncoló verebeket csitította éppen egy ragadozó madár, de a volierbe napozó galambokat ez láthatóan nem zavarta. Lehet, hogy már hozzászoktak az ilyen légitámadásokhoz, de az is lehet, hogy észre sem vették az egészet. A verebek mindenesetre csendesebbre hangolódtak, de nem menekültek messzire, csupán a dúcok alá repültek be. Mindjárt rá is jöttem a dolog nyitjára, ugyanis közelebb lépve láttam, hogy a volier padozata rácsos, így a galamboktól lehulló magokat a népes verébsereg takarította el, meglehetős jártasságra szert téve a dúc alatti tájékozódásban.

 

Kedves és otthonos érzést keltett a zöld növények, bokrok között derékszögben elhelyezett dúcok látványa. Az egyikben a versenyzők, a másikban a tenyész és fiatal galambok kaptak helyet. Mindkét dúc volieres, taposórácsos, az elején részben nyitott, vagyis tágas, világos, szellős, de nem huzatos, pormentes helyen élnek a galambok.

Brudás 004

A dúcok

Gábor családi háza egy kicsit távolabb fekszik az udvar átellenes oldalán, és az épületek között-mellett egy műhely-épület is áll, melynek egy része fedett garázsként is szolgál, míg a másik részében elkülönített, egyedi boxok kerültek kialakításra, melyekben idős, bázis hímek kaptak helyet leendő párjaikkal együtt. Gábor ugyanis néhány jól bevált, régi galambjával már évek óta szoros beltenyésztést folytat, melynek során már 5-6 generáción keresztül végez szülő-utód párosítást. Jelenleg is két öreg hím tartózkodik a boxokban. Egyrészt itt van elhelyezve a 106-os apja, valamint egy matuzsálemi korú galamb, amelyik még mindig fias, így ő egy kései utódjával kerül párba a vonal fenntartása érdekében.

 

Az persze természetes, hogy az aschaffenburgi győztes kék hím szülei ismét párba kerülnek, hiszen ők már bizonyították több ízben is, hogy kivételes képességű utódokat tudnak produkálni. A győztes hím családjának hátterét vegyesvérű galambok alkotják és a díjnyerők mellett már olimpiás galambok is kikerültek a közeli rokonok közül. Vagyis mind a tenyésztésben, mind a versenyzés során magasan teljesítenek ezek a galambok.

Brudás 038

A 106-os szülei

A származásukról csak annyit, hogy a család kialakításában szerepet kaptak, Leus, Janssen, Sommers és Devriendt galambok is.

Ezeket a galambokat Kiss Gyula, többszörös bajnok, budapesti galambász hozta össze és tenyésztette az évek során.

 

Kiss Gyula és Brudás Gábor jó barátok és ennek a barátságnak olyan ereje van, hogy amikor Kiss Gyula befejezte az aktív versenyzést, akkor többek között 12 darab fiatal galambot is ajándékozott Gábornak. Hogy minőséget adott a barátjának az nem kétséges.

Azt az utasítást mellékelte a galambokhoz, hogy Gábor szoktassa be azokat és röptesse keményen őket már éves korukban is, az eredmény nem fog elmaradni.

Hogy nem a levegőbe beszélt azt már mindenki láthatja, hiszen a fiatalon beszoktatott 12 darab hím között ott volt a 106-os, aki 2013. július 20-án, nagy melegben, közel 11 órás repülés után 1109 darab, jól felkészített galamb ellenében tudott győzni. Jóllehet a hím alig érte el az egyéves korát, ez a tény sem őt sem gazdáját nem gátolta abban, hogy részt vegyen és megnyerje a nehéz versenyt.

Brudás Gábor igazgyöngyöt kapott barátjától, aki látva a kék hím sikereit, önzetlenül odaajándékozta annak szüleit is Gábornak. Mindenkinek kívánok ilyen tartalmas galambász barátságot.

Brudás 106-os

 

A győztes vizsgálata során az volt a benyomásom, hogy egy közepes nagyságú, jól izmolt, erőteljes-masszív csontozatú galambot tartok a kezembe, aki nem különösebben szelíd, de nem is vad.

Több olyan dúcban is jártam már, ahol az ottani kimagasló teljesítményű galambot azonnal ki tudtam választani a többi közül, mert már ránézésre is annyival jobb fazont mutatott a többinél. Kíváncsi voltam, hogy itt is hasonló helyzetet találok-e vagy sem. Amikor végignéztem a volierben és a fészkek előterében pihenő galambokon, megpróbáltam kiszúrni, hogy melyik a favorit, de esélyem sem volt. Küllemre, fazonra és képességben is hasonló galambok néztek velem farkasszemet. Ezt a ragyogó állományt fogja Gábor a 106-os idei testvéreivel is tovább erősíteni. Azt hiszem, hogy ez a dúc további meglepetéseket és fejfájást fog okozni a versenytársaknak. Jó lesz odafigyelni!

Brudás Gábor sikerei nem újkeletűek.  Korábban is nagyon jól szerepelt a Budapest Bajnokságban is és a kerületi programokban is. De erősített már tőle a világhírű Roger Desmet-Matthys is, aki igen elismerően szólt Gábor galambjairól. Vagy említhetném, hogy övé volt Mariska, a valaha élt legszelídebb galamb is, aki együtt utazott vele mindenhová, de elkísérte őt sétálva a tópartra is, ahonnan felröppenve ismét hozzá szállt vissza. És még oly sok mindent mesélt nekem Gábor a galambászattal eltöltött hosszú éveiről, hogy felsorolni is nehéz lenne, de azok már egy külön írás témái lesznek.

 

Gábor igen nagy elismeréssel szólt a Derbyről, többször is kifejezte azt a szándékát, hogy idén is ott fogja indítani a galambjait, mert nagyon meg van elégedve a verseny-sorozattal. Tetszik neki a szállítás korszerűsége és az egész rendezvény lebonyolításának szervezettsége, na meg persze a pénzdíjak is kellően motiválják őt. Egy ponton fogalmazott meg némi kritikát: A versenyek elején a szervezők nem fektettek kellően nagy hangsúlyt a tájékoztatásra galambok helyes nevezését, csapatba történő besorolását illetően, ezért ő második lett a Derby Budapest Bajnokságban, holott eredményei alapján első lehetett volna.  Emiatt egy kicsit szomorú volt, de a kedvét nem szegte a dolog.

 

Ha valaki személyesen is szeretné megnézni, kézbe venni ezeket a galambokat, annak azt ajánlom, hogy bátran keresse fel Brudás Gábort, mert a jó galambászás mellé egy kedves vendéglátóra is fog találni.

 

Budapest, 2014. február 13.                                                Buzás János

 

Comments

  1. Mihalik Csaba mondta

    Gratulálok, egy “kistermetű”, de hatalmas befogadó lelkű sportbarát szép sikeréhez.

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com