Tűri Norbert

 

1985-ben kezdett el galambokkal foglalkozni. Csak a röpgalambászat érdekelte, a Magasreptü Magyar deres. Teltek az évek, ráérzett a galambászat ízére. Rá jellemző módon a tapasztalat és elméleti felkészültség kéz a kézben megy, rengeteg külföldi cikket olvasott. Hazánkban elismert röpgalambász, a galambászat „alapiskoláját” sikeresen végezte el.

Gumisműhely vállalkozásba kezdett Cegléden és telephelyén -mivel nem bírt galambok nélkül létezni – felépített egy röpgalamb dúcot. A röpiknél a szállásidő a jól időzített koplalás majd etetés tükre. Falkájának tűnőben lévő ideje bámulatos volt, a megüléssel problémákba ütközött a lemeztető miatt. 2014-ben úgy határozott postagalambokkal folytatja. Első madarait Takács Sándor Sporttársától szerezte be. Később 9 ország élgalambászaitól vásárolt tenyész madarakat. Nem kisebb nevek alkotják a 60 párból álló tenyészetét, mint Peter V. D. Merwe – Replay, Eijerkamp -Jackpot, Che, Abel, Chicago, La Prima Vera…, Pieter Veenstra – Mr Blue, Dolche Vita, Chanel 5, Special Blue…, Leo Heremans – Safier, De Jan…, Jan Hooymans-Harry, Batenburg-V. D. Merwe- New Laureaat, Special One, New Remy, New Witbuik, Jelema Jelle, Kleine Jade…, Bart Geerinckx –Wittekop Sylvester, Gladiator…,Jan Aarden –Dolle…stb…. Szeptembertől egy Magyar-Angol aukciós oldal létrehozása a terve, ahol bárki kedvére válogathat ezen galambok leszármazottaiból, nagyjából a külföldi árak ötödéért.

 

Két alapelve a galambászatban, a megfelelő egészségi állapot elérése és fenntartása, és a minél előbbi formapont elérése és stimulálása! Aki ezeket mester fokon űzi az lesz az adott év bajnoka! A gyógyszereket évente váltogatja a rezisztencia kialakulásának megakadályozása végett. Egészséget fenntartani csak heti gyógyszerezéssel lehet, a közös szállítás nehezíti ezt, a Trichora elleni védekezésre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Folyamatosan képzi magát, külföldi cikkek, szaksajtó, mindent elolvas, ami a kezébe kerül.

 

A galambok szervezetét egy szekrényhez hasonlítja, ahhoz, hogy bele tudjunk pakolni szépen rendezetten, előbb ki kell nyitni az ajtaját, mindent kipakolni belőle. Csak ezután következhet a feltöltés. Az epeürítés mutatja (zöldes széklet), hogy a szervezet már nullán van, vigyázni kell azonban, mert ilyenkor a vírusoknak és káros bartériumok is jut hely az üres szekrényben! Az árpa mindennapi jóbarátja, ez a testsúly őrangyala, ahogy Ő nevezi. A glikogénraktár feltöltése, fehérje, szénhidrát, vitamin bevitele, mind-mind adott táv és körülmény függvényében történik. Folyamatosan tölti fel a szekrényt, míg meg nem mutatkoznak a formajelek, melyek elsősorban a viselkedés megváltozásában észlelhetőek. Dacossá válnak a madarak, íncselkednek, mutatják magukat. Mindent egyszerre egy időben végez az egész állományon, – evés, ivás, fürdetés, tréning, – nem az egyedi viselkedésre figyel, hanem a csapat összhangulatára, így dönti el, szükséges-e beavatkozni, eltérni a tervtől. A heti fürdetés és viselkedés mutatja az egészségi állapotot, a beteg galamb nem fürdik!

 

Ásványi kiegészítőket és gyógynövényeket saját maga szerez be és kever, örleményeket használ, un. huminsavval frissen tálalja fokhagymaszafttal keverve a takarmányra főleg hét elején. Ezek mellett folyamatosan gyógyteát itat. Az immunrendszer ilyen fajta támogatását és stimulálását fontosnak tartja! A bélflóra megfelelő karbantartását, a bélbaktériumok és enzimek kapcsolatára is felhívja a figyelmet! Takarmányt a Galamb Hungáriában szerzi be a kiegészítőkkel együtt, egyéb gyógynövényeket külföldről rendeli, a gyógyteákat patikában veszi.

Fiatal kortól az erek tágítása rengeteg edzéssel – hogy majd a későbbiekben több oxigént szállíthassanak – ez is tényezője a sikernek!

 

A Derby klubbal Nagypál Laci által ismerkedett meg, a ceglédi Szabó Péter vezette gyűjtőcsoportban gyűjt, ahol Sportbarátokat ismert meg. A jó hangulatú gyűjtéseket, világszínvonalú szállítási körülményeket emeli ki. Máshol ilyen nagy létszámmal versenyezni nem is igen lehet. Köszöni a szervezőknek áldozatos munkájukat!

 

Jómagam megköszönöm a lehetőséget a riportra, egy ízig-végig galambászt ismertem meg személyedben! Heti szinten társalgok a Mesteremmel -évek óta tanítgat – , mai napig hangzanak el új és újabb gondolatok plusz információk. Sokszor azt remélem, célba értünk, most már nem tudja fokozni, bonyolítani a galambászatom. Egy ilyen mélységekre nyúló interjú elgondolkodtat, van még hova fejlődjek a szakmában, ha egyáltalán fontos lehet ennyi mindenre egyszerre figyelni…..

 

Gratulálok a győzelmedhez a 2017-es Derby nyitó versenyén !

 A győztes galamb származása itt.

 

 

 

További szép sikereket kívánva,

Üdvözlettel: Szalai Gábor

Comments

  1. ROZI LESZINGER mondta

    Szivből gratulálok, és további sok sikert kivánok. 🙂

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com