Ne bántsuk Búzás Jánost !

 

A tegnapi kérdésekre, telefonhívásokra reagálva leírom a tényeket a keddi tréninggel kapcsolatban.

Búzás János a derbys-galambász közösség érdekében igenis sokat tesz, tényleg pártatlanul, mindig inkább kritikusan, javító szándékkal, sokszor nekünk, szervezők számára már-már bántóan nyilatkozik, de én érzem gondolatai mögött a jó szándékot. Már-már oknyomozó újságíróként lehet rá tekinteni. Valóban a keddi okfejtésével kapcsolatban alaposabban körüljárhatta volna a feleresztés körülményeit, írása előtt kérdezhetett volna, hiszen sok részletet ő nem ismer. De magam részéről köszönöm Jánosnak és minden más olyan derbyzőnek, akik bármivel is hajlandóak közösségünkért tenni.

 

A keddi start:

 • A derbys kocsiknak idén ez volt a 16-ik feleresztése a 2015-ös fiatalok tréningjén.
 • A starter számára 23 év alatt ez volt kb. az 1600-ik feleresztés, rutintalannak nem mondható.
 • A meteorológia, radarképek azt jelezték hétfő este, hogy a kedd reggeli start környékén Süttő- Komárom-Érsekújvár térségében reggelre viszonylag összefüggő eső fog érkezni (napközben kiderült, hogy a felhőkön és esőszitáláson kívül komolyabb eső nem volt), a reggeli feleresztés bizonytalan lehet, vagy korán, vagy csak 11 óra után lehet engedni.
 • A kocsik sofőrjeivel már este egyeztettük, hogy Süttőtől északra a Dunától minimum 10-15 km-re, Szlovák oldalon keressenek feleresztő helyet, hisz ott kisebb eséllyel van pára, így ha reggel lehet engedni, korábban tudjuk azt megtenni.
 • A hajnali időjárás-elemzést követően és a sofőrökkel való egyeztetés során kiderült, hogy nagyon vékony fátyol-gomolyfelhő van az égen, és ezt az 5.51 perces napkeltét követően a nap kellemesen átsüti és kb. 7 óráig a komolyabb felhő odaérkezéséig ilyen is marad. Gyenge déli szélben, kellemes, szűrt napsütésben, 18 fokban, páramentes időben startoltak a galambok. A 6.30-as, sofőrrel való telefonbeszélgetéskor a sofőr örömmel mondta, hogy a falka nagyon jól indult hazafelé.

Hazaérkezés:

 • Ma reggelig átlagosan 80% fölött hazaérkeztek a galambok. Elmondható, hogy a távolsághoz képest gyötrelmes, nehéz tréning volt. A startot követően délután több galamb érkezett, mint a délelőtt során, a 4-6-8 órás repüléshez képest feltűnően jó állapotban. A megérkezett fiatalok egészen biztosan gondolkodóképes, jó állóképességű, egészséges madarak. Az úton lévőkről ezt még nem tudjuk, csak sejtjük.

Magánvéleményem a fiatalok röptetéséről:

Piet de Weerd szerint a felgyűrűzött fiatalok 20%-a használható és ebből mindösszesen kb. 3% kiváló képességű. Ebből a sarokszámból, valamint saját 23 éves tapasztalatomból kiindulva a fiatalok versenye végén kb. 35% körüli fiatal szokott megmaradni. Ezek az egyedek azok, amelyek alkalmasak lehetnek versenygalambnak. Ám a 2000-es évek közepétől megjelent, több vírus által előidézett agresszív baktériumokkal spékelt fiatal galambok betegsége miatt a fiatalok egészségesen tartása nagyon nehéz. Ehhez párosul a megbolondult időjárás: nem megszokott irányból fújó szelek, óriási, 80-100 mm-es esők, viharok, hőség, illetve a légköri behatások (mobiltelefon, internet, stb.) erősödése. Amellett, hogy a fiatal galambok röptetése egy szórakoztató, látványos dolog, sokszor úgy érzem, hogy már-már fából vaskarika.

 

Azt javaslom minden galambásznak, hogy fiataljai bekosarazása előtt közvetlenül töltsön el fél órát a dúcban és figyelje őket. Ha furcsaságot látnak, mint pl. megnyúlt fejforma, hunyorgás, begy-perisztaltika, híg trágya, furcsa tekintet, ne küldjenek! 1-2 nap pihenőt illetve valamilyen gyógyszert adjanak fiataljaiknak, hisz’ 100 km-es távolságból már nagyon komoly veszteségek következhetnek be. Magam részéről mindannyiótok számára meg tudom ígérni, hogy mi továbbra is legjobb tudásunk szerint és a legnagyobb odafigyeléssel irányítjuk a röptetéseket és próbáljuk toleránsan kezelni a repülő keresztrejtvényből adódó rejtélyes, de sokszor természetes veszteségek elszenvedőinek okolását.

Gut flug!

Nagypál László

Comments

 1. Fekete Gábor mondta

  A fiatalok tömeges elvesztésének okai nagyrészt a nem megfelelő egészség állapot, kisebb részben a különböző légköri zavarok. A sporttársakkal történő beszélgetések alapján azt gondolom, hogy a többség nem tudja, hogy mit és mikor adjon nekik. A különböző ” jó tanácsokat” kipróbálva kezelik a galambokat. Talán jó lenne, ha a versenyek után valamikor egy hozzáértő állatorvos által tartandó előadást szervezni. A 08. 28-ai tréning a Halásztelek és környéke régiónak nagyon jól sikerült. A galambok 20-30 percen belül hazajöttek, a visszajelzések alapján. Azt hiszem nem kellene mondvacsinált okokat kitalálni, hogy miért vannak a nagy veszteségek. Szerintem is mindenki szánjon rá időt, hogy figyelje a galambjai állapotát. A probléma ott volt, hogy a kocsi úgy érkezett meg a gyűjtésre, hogy a befizetett ketrec létszámnál jóval kevesebb üres férőhely volt. Kérem az illetékeseket, hogy erre figyeljenek oda. Mindenkinek további eredményes, problémamentes tréninget és versenyzést kívánok! Fekete Gábor

 2. csík balázs mondta

  Tudtommal a Dunakanyar ma 6:30 kor engedett és 10 perces volt a lista, tehát nem volt korán!

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com