Szalma Attila, Győzelem Halleből

 

Az Erdélyből, Kolozsvárról származó Attila már fiatalon megismerkedett a Postagalambászattal Nagybátyja Szalma Sándor révén! Vissza emlékezve az eresz alá már egész kis gyerekként nyúlkált a galambok fészkeibe, kéregetett tojásokat Nagybátyjától, amiket később játék közben össze is tört.

11 éves mikor a szülők úgy döntenek Magyarországra, Gyömrőre költöznek.

1993-ban kezdett el a szülői háznál  húsgalambászni, ezek hamarosan fajtájukat meghazudtolva kőröztek a ház körül, lenyűgözte  látványuk. Elhatározta röpgalambokra vált, mutatós színeket szedett össze szomszédoktól és a szülővárosból. Kossuth Laci-tól , Pap Laci-tól kap fiatalokat és tanácsokat. Ekkor kezdi el komolyabban érdekelni a Postagalambászat. Minden nyarat Kolozsváron, nagyrészét galambászattal és az ottani galambász kultúra elsajátításával tölti. Megismerkedik későbbi Mesterével Kerekes Misi bácsival, akitől rengeteget tanul a tenyésztésről, rokonításról, versenyeztetésről. Életre szóló barátság kötődik köztük. Sokat kísérleteznek különféle vonalakat összehúzni, kombinálni,  hogy díjrepülők jöhessenek létre. Mostani galambászatát azokra a tanleckékre alapozza.

94-ben belép a Kolumbiába.  Egy  szerencsés párosításból kelt az alapító “09”-es tojó mely később a “35”-ös hímmel párba összesen cc 600 helyezést repült utódokat keltenek!

96-ban lesznek társak rokonával Butyka Gergővel , ekkortól Szalma-Butyka néven versenyeznek. Első közös galambok Orbán Józseftől érkeznek, Schallensek , Grondelaers-ok, André Desmet-ek, Willi Gert de Shepper “Jonge Bandiet” vonal, valamint az “Amy” Tojó Louis Van de Wielen -től.  A sokszoros Osztrák Bajnok Butyka Ferenc is segítette rokonait.

A 2000 -es évek elejétől a versenyzőpáros amit lehet megnyer. Hét bajnoki cím, 2 hosszútávú bajnoki cím, rengeteg első díj, 20 különböző Champion első. És mindez 10 galambbal !  Rengetegszer állnak fel a dobogóra, nem mindig győztesként persze.

2006-ban Attila úgy dönt abbahagyja a versenyzést, de a rákövetkező évre az 5X díjat repülő “94”-es tojó kijut mint a legjobb C-kategória tojó az Olimpiára. Világviszonylatban a 28. helyen végez, nem véletlen rá a legbüszkébb!

2014-ben 8 év elteltével, – mikor az egzisztencia végre engedi –  a házzal párhuzamban épül az új galambdúc is. Elsősorban teszttelepi versenyekre tervezett, nem szeretne versenyezni itthon, külföld és a pénznyerés a cél. Dél-Afrika, Portugália, Románia! Aradon tavaly galambja megnyeri a záróverseny előtti utat, 800 eurót hozott tenyésztőjének, majd a záróversenyen elvész, de még így is első Champion lesz!

Író : – ” mindenki gondoljon amit akar, de egy ilyen galamb hogy tud az utolsó úton elveszni ha optimálisak a  körülmények?” –

Aztán mégis elkezd versenyezni. A fiataljait nagyon keményen megröpteti a Derbyben, van, hogy Kerepesen pakol majd jön Halásztelekre és este itt rakodja őket, hogy minél több út legyen bennük.

Keményen szelektál, csak minőségre törekszik! Figyeljünk a számokra, ezek nem csak szavak: Tavaly 100 fiatalból az év végére maradt 17. Szezon végére teljesítménye alapján 6-ra redukálta (egy ment a tenyészetbe, 5 versenyezhet tovább).

Évesekkel kiegészítve 18 galambbal kezdi a 2017-es évet. Ezekből 3 elveszett, egy súlyos sérülést szenvedett. Nagyon kevés galamb, de Attila díjakat, lehetőleg pénzdíjakt szeret látni. Ezért tartja, ezért neveli, ezért repteti őket. Semmi más nem érdekli, se csapat bajnokság, se másegyéb, csak a díjak!

Az 5 db éves  galambjából a fiatalon is  legeredményesebbnek bizonyuló  “61”-es tojó nyeri a Derby Halle versenyét 4843 galambból , 695 km-ről!

 

Nem csak a Derby-t nyeri. Ezzel egyidőben a rajtunk kívüli 7 tagszövetség által rendezett szövetségi zónaversenyt is! Az összesített listán 7877 galambból Szalma Attila HU-2016-D-170561 KKT galambja 1. !!!  Szenzációs!

 

A “61-“-es Anyai oldalában, a “44”-es 6 év alatt 60 helyezéses Hímje van, ennek egy lánya Molnos Jánoshoz került mikor abbahagyta a versenyzést. János vásárolt mellé Henk De Weerd Úrtól egy LinssenXMeulemans Hímet, melyek gyerekei ontották a díjakat, 2014-ben Molnos János ezen galambok gyerekével nyer egy utat a Derbyben is. A szuperpár lányát párosította egy GotthardXNagypál Vörös H-el melyekből két testvért Attila visszahoz magának. Köszöni szépen ezúton is Jánosnak!Nem fél a rokontenyésztéstől, a két testvér párba került, rögzítve a vonalat és egyben felnevelve a győztes Tojó Anyját!

A 61-es Apját Nyitrai Ferenctől hozta egy galambász kirándulás során. Márkus Pistával karöltve meglátogatták Ferencet, elgalambászkodtak, majd Ferenc a “Zsákos” vonalból Attillának ajándékozott egy csodás Vör H-et, Ő lett a győztes Apja!

 • Ritkának gondolom mikor két vörös galambból KK fiatal születik, – ha születik az minden esetben Tojó lesz! –  még ritkább az, ha ez az egyed eredményes is lesz. A “61” -es minden tekintetben cáfolja ezen gondolataim, kalapot emelek teljesítménye előtt.

A Tojókat preferálja, szerinte bármely Tojót 13 utból 13X lehet motiválni, csak meg kell találni mivel és hogyan! A Hímeket már kevésbé, sőt egy egy rosszul sikerült próbálkozással el is lehet rontani őket. Jövőre gondolkodik, hogy csak tojókkal vág neki a megmérettetéseknek.

Fontos a galamb származása mellett az egészsége, felkészítése, edzetése, és talán a legfontosabb ha minden stimmel a motiválása!

 

Szupernek tartja a Derby Klubbot! Fő motivációja, kihívást jelent számára a nívós ellenfelek elleni Sporttársi küzdelem hétről-hétre! Megmutatni, hogy van helye az élmezőnyben, ez élteti galambászatát. Egy-egy ilyen díj és újra erőt merít. Ilyen kevés galambbal aki itt nyerni szeretne annak már év elején el kell döntenie, hol és mikor akarja ezt, különben az első 50-be se kerül majd. Attila ezt szezon elején eldöntötte: A hosszú a cél, itt próbál eredményes lenni, innen próbál elcsípni díjat. És lám, összejött a pénznyerés itt is.

Attila :   – ” A Derby egy pajzs, aminek ha az egészét ütjük sose jutunk át rajta, viszont ha egy pontjára koncentrálunk, előbb vagy utóbb áttörhetjük! Áttörted Döbeln-ből Te, most áttörtem Halle-ból Én! ”

 

A fiatalok versenyét keményebbre írná ki, hosszabb és több távval lehetne akár  6-8 verseny ugyanúgy fizetős utakkal!  Sőt, hamár mindig külfölddel példálozunk, ide is bevezetné, hogy az Általános Bajnokságba a fiatalok versenye is beletartozzon!

2015-ben feleségül veszi szerelmét Barbarát. 2016 November 17.-én éri élete legnagyobb öröme, megszületik lányuk Bodza. – “Apának, férjnek  lenni a világ legfantasztikusabb érzése! -mondja…

Felesége segíti galambászatát, ezúton is köszöni Neki önzetlenségét! Amit felépített abba próbálja belevonni, a deres a dúcban Barbié.

Író:  – érzek némi párhuzamot saját dúcommal…  : – )

Köszönöm a vendégszereteket, élmény volt a Nálatok töltött idő !

Sporttársi üdvözlettel : Szalai Gábor

  

Etetőasztal Versenydúc Páratartalom, hőfokmérő Infrafal

   Mozgatható kijáró    A dúc 

Comments

 1. Munkhárt Károly mondta

  Ismét egy szép, Erdélyi vonatkozású történet, egy tanulsagos, olvasmanyos,jól megírt riport.
  És egy jól megérdemelt első díj.
  Csak gratulálni lehet!

  Munkhárt Károly

 2. Fogarassy László mondta

  Tudna valaki segíteni? Beült hozzám egy fiatal. Royal-18-153857. Keresem a gazdáját! T: 06-20-3532831

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com