Lakatos József, Kartal

 

Grimma, 1. díj 5090 galambból

József idén márciusban töltötte be a 60. életévét, szerencsére jó erőben, egészségben, jelenleg is aktívan dolgozik a helyi önkormányzatnál karbantartóként.

Feleségével közösen a családi házukban élnek egy csendes, kartali utcácskában. Az emeletes galambdúc az udvarban a ház mögötti területen lett kialakítva. Alul a zárt galambok és a fiatalok kerültek elhelyezésre, míg a teljes emeleti rész a versenyzőké.

 

Indíttatását idősebb testvérétől – Tibortól – kapta, aki a szomszédos telken építette fel házát és a galambdúcait. Tibi évtizedeken keresztül a kartali A-04 egyesületben versenyzett.

 

Józsi 34 éves volt, amikor úgy érezte, hogy eljött az idő, ő is galambokat fog tartani és versenyezni fog. 1993-ban megvásárolta az elhunyt galambász-barátunk – Halasi Kálmán – teljes állományát és testvére mellé ő is belépett a helyi egyesületbe. 

 

Innen már ő mesél tovább:

A Halasi-galambokat az újonnan épült dúcomba átszoktattam, de részben tapasztalatlanságom miatt is, azok sajnos gyorsan elkoptak, elfogytak. 

 

Szerencsére a közelemben lakik Hegyi László sporttárs, aki akkoriban már sikeres, elismert versenyző volt. Nála a dúc körüli teendőkben sokat segítettem, amiért cserébe fiatal galambokat kaptam. Lacinak egyébként is sokat köszönhetek. Ezekkel a galambokkal szerencsére már sikeresebb lettem. 1997-ben Magdeburgból kerületi 7. 10. és 15. helyezést értem el, ami a csapat IV. helyezést hozta. Ezért az eredményért 6000,- Ft-ot kaptam, ami abban az időben szép pénz volt. Ekkoriban több helyről is hoztam be galambokat, így pl. Dulai Lacitól is kerültek hozzám jó galambok. 

 

Az igazi szerencse azonban 2013-ban ért. Abban az évben Gödöllőn volt az Országos Kiállítás, ahol Bera Mártontól vásároltam két öreg galambot. Egy fehér farkú, kovácsolttarka hímet és egy kék tojót. Az eredetükről csak annyit tudok, hogy a tarka hím Gyerkó galambok leszármazottja volt. Sajnos ezek a galambok már nem élnek, de a fehérfarkú annyi jó utódot adott, hogy ezután már csak ezekre koncentráltam. Párosítottam őt Hegyi galambokkal, Dulai galambokkal, meg másokkal is és mindig használható, jó utódokat adott. Nem szuper galambokat, de strapabíró, megbízható utódokat keltek tőle. Én nem sok pénzt áldozhatok a galambokra, de a Bera-hím utódai ilyen körülmények között is megbízhatóan teljesítenek. Nem gyors galambok, viszont kifejezetten szeretik a nehéz, hosszú utakat.

 

A grimmai győztesem is az öreg Bera-hím gyereke, típusában, küllemében apjára ütött: széles szárnyú, jól izmolt, nagyobb testű, de nem nehéz. Anyja a régi vonalamból származik, Hegyi és Dulai felmenőkkel.

 

Több testvére is van a dúcomban és ők is hasonlóan jól szállnak. Egyik testvére most is csapattag volt, másodiknak érkezve helyezte magát. Ez a testvér tavaly Magdeburgból dúcelső volt, vagyis az öreg tarka utódai valóban megbízható, jó galambok. Ezért építettem rájuk az állományomat.

Klasszikus módon, csak hímekkel versenyzem, a tojókat zárva tartom. A munkám jellegéből fakadóan viszonylag több szabadidőm van, amit a galambokra tudok fordítani, ez időnként az eredményekben is megmutatkozik.

A felkészítés során a szakirodalomban leírtakat betartom, különleges fogásokat nem alkalmazok. Az a titkom, hogy következetes vagyok és a teendőket mindig pontosan végrehajtom. Ezt a galambok meghálálják.

 

A grimmai verseny előtt is pontosan úgy csináltam mindent, mint korábban, annyi különbséggel, hogy kosarazás előtt egy kicsivel több időt tölthettek együtt a párok, mint a rövidebb utak előtt. 

 

Habár semmi különös jelet nem láttam a galambjaimon, ennek ellenére bíztam bennük annyira, hogy megfogadtam őket. Megjegyzem, hogy nagyon örülök az idén bevezetett, új fogadási rendszernek!

 

Mivel internettel nem rendelkezem, ezért a verseny napján felhívtam Hegyi Lászlót, aki elmondta, hogy a galambokat már korán útnak indították. A telefonálás után elindultam otthonról, mert vásárolni szerettem volna, de a kapuból visszafordultam, hogy mi késztetett erre, azt nem tudom, de jól tettem. Egy kicsit szöszmötöltem a fiatalok dúcában, majd kiálltam az udvarra és az eget kémleltem. Ekkor még nem esett, de már nagyon borult volt az ég. Galambot repülni nem láttam, azonban egyszer csak mozgásra lettem figyelmes. Egy sötét felhő előtt apró pontot láttam meg az égen, ami nagyon magasról egyenesen a dúc felé zuhant. Végig követtem a tekintetemmel és amikor közelebb ért, akkor már sejtettem, hogy az egyik galambom érkezik versenyről. Amikor leszállt, azonnal felismertem őt és már semmi kétség nem volt, hogy Grimmából megérkezett az első galambom. Landolás után vagy két percig nem ment be, az ázott tollait igazgatta. 

 

Azonnal jelentettem az érkezését, majd rövidesen az ellenőrök is megérkeztek. Nekik a galambot bemutattam, kézbeadtam. Ők a látottakat jegyzőkönyvben is rögzítették.

Csak később tudtam meg, hogy a csapos hím jó eséllyel a Derby Klub leggyorsabb galambja volt azon a napon. Ez duplán jó hír volt, hiszen a győzelem mellett a 200.000,- Ft összegű fődíj elnyerése is reális lehetősség lett számomra. Annyira izgatott voltam, hogy egész éjjel nem tudtam aludni, néztem a TV-t és vártam a hivatalos végeredményt. Végül aztán biztossá vált, hogy én nyertem meg a grimmai versenyt és ennek nagyon örülök.

 

Korábban a Hatvan és környéke tagszövetségben röptettem, majd 2015-ben léptem be a Derby Klubba és lettem a kartali egyesület tagja. Nem bántam meg, kiváló közösség, nagyon jól érzem közöttük magam és el tudom viselni a vereséget is bárkitől.

 

Az egyesület elnöke Zámbó János sporttárs remekül szervezi, irányítja a csapat tevékenységét, de azt szeretném külön is kiemelni, hogy nagyon elégedett vagyok a korszerű szállítással és a remek versenyekkel.

 

Végül annyit szeretnék üzenni mindenkinek, hogy az az ember ne adja fel a reményt, aki még nem nyert!

 

Legyen ez a végszó, amihez a jelenlévő Zámbó János elnök csak annyit fűzött hozzá, hogy a Kartali Sólyomszárnyak egyesület elkötelezett a Derby Klub mellett és a jövőben is támogatni fogják a szervezők munkáját.

Kartal, 2018. június 04.

Búzás János

Comments

  1. Nagy_Varga Viktor mondta

    Hatalmas gratula az eredményéhez a sporinak és a galambnak!!!

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com