A fiatalok nevelése

 

 

“Amit Sanyika nem tanul meg fiatalon, azt Sándor már soha nem tanulja meg”

 

 

 

Ezt a németből kiragadott közmondást használják német galambászok a fiatalok tréningjére. Véleményük szerint a fiatalon elmúlasztott tanulást később már nem lehet pótolni.

Sokat mozgatják a fiatalokat, a távolság másodrendű. Ezt teszi a többség, mondhatni, minden eredményre vágyó galambász. Versenyezni már kevesebben szoktak.

 

Ettől eltér a gyakorlat a postagalamb szülőhazájában. Belga szakírók szerint fontos, hogy a fiatalok 400 km-ig el versenyezzenek, kialakuljon bennük a versenyszellem, az egy irányba, akár monoton módon is kitartó repülésre való hajlandóság. Feltétel, hogy a fiatalok egészségügyi állapota, kondíciója engedi.

 

Amilyen eltérőek az felfogások, olyan egységes a cél: Az utánpótlás nevelése ! Nevelésnek nevezzük a galambok öröklött tulajdonságainak felszínre hozatalát,  fejlesztését, csiszolását.

 

Ebben az értelemben született a kétlépcsős koncepciónk.

  1. A tréninggel mindenkinél egy 150 km-ig betréningeztetett állományt elérni. Ez szerintünk mindenkinek elengedhetetlen, hacsak nem saját maga tréningez.
  2. A tréning után lehet dönteni. Amennyiben a tenyésztő úgy látja, hogy jó állapotban vannak és képesek 4-5 órás utat lerepülni, versenyezzen velük. Ha nem, jobb a tréninget követően az egészséges vedlésre, regenerációra helyezni a hangsúlyt. A versenyzést nem kell előre eldönteni.  Útanként dönthet a tenyésztő, hogy ringbe száll vagy otthon marad.

 

1. Fiatalok tréningje 2015

  • 10 tréning út 40 – 150 Km-ig, előnevezéssel 40 galamb 10.000 Ft 
  • előnevezni csak ketrecenként (40 férőhely).  Akár öreget is lehet küldheni.
  • agusztusban és szeptemberben zajlik le a tréning.
  • régióként szállítunk és engedünk, nem lesz többrégiós feleresztés (még gyerekek).
  • előnevezni lehet banki átutalással (infó a honlap legalján), Kerepesen, és minden szatellit gyűjtőhelyen. Záróra, ha a szállítási kapacításunk megtelt.
  • régiónként egyedi egyezmény lehetséges. Pld.  Vámosgyörk közösen a Jászapáti gyűjtőhellyel egy 6-útas tréninget szervez.

 

2. Fiatalok őszi derbyje lásd itt

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com