A Derby jövője

 

Kedves Derbyzők!

Nyolcadik évében jár a Derby, szeretném az elmúlt évek tapasztalatait összefoglalni. Személyes meglátásomat összegezem, más értékelheti ezt eltérően. 

 

Kezdjük a múlttal: A Derby példamutatás céljával indult. Megmutatni, hogyan lehet tisztességgel, odafigyeléssel, megbizhatósággal és pártatlansággal nagylétszámú galambászatot elérni. 

A nagylétszám nem öncél. Csökkenő galambászsűrűség mellett így lehet a gyors drágulással járó visszaesést megfékezni. Aligha hitte volna el valaki, hogy lehetséges ez a létszám, amit elértünk. A drágulást megállítottuk, az áraink változtlanok kezdettől fogva. Egyébként  ez nem csak a derbyzők  hasznára vált: A területileg érintett kerületek galambásza ma általában kevesebb pénzért röptet, mint 5-6 évvel ezelőtt. 

 

Munka és befektetés áll mindez mögött. Nagypál László érdeme felbecsülhetetlen. Temérdek munkát és számottevő pénzt fektetett be. Szókimondó ember létére akad ellenzője. Milyen jó dolga lenne a magyar galambászatnak, ha ellenzői csak annyi munkát/pénzt fordítanának a saját közösségük galambászatára, mint amit ő letett a derbyzők asztalára.

 

Jelenleg a Derby az országunk legnagyobb versenyszervezője. De még külföldön se találni hasonlót. Ott is csak több kerület összeállva éri el a mi létszámunkat, és azt is csak kiemelt versenyeken. Hol állna országunk galambászata, ha mi is összetartanánk?

 

Belgiumban a pénzdíjas versengés gyakorlatilag megszünt, a profik elfojtották túlsúlyukkal. A Derbyben versenyenként 1000+ galamb indul pénzdíjért. Tesztteleptől eltekintve ilyen Európában nincs. 

 

A hosszútáv hanyatlásával ellentmondva hat 570+km versenyünk van évente. 800+km Kriwitz a standard programunk része.

 

Szatellit gyűjtőhelyeink száma évről évre növekszik, a földrajzi terjedelmünk szintén. Nagyjából ugyanannyi  galamb indul a Bp régióból, mint vidékről. Nem gondoltam volna, hogy lehetséges lesz a fővárostól az ország keleti határáig egyazon versenyen összetartani a galambászokat. Köztudottan nehéz nagy területet átfogó versenyt szervezni. Jó érzés  látni a kompromisszumos készséget. Egy ponttól eltekintve – több  előnyös fekvésű Bp-i dúc rosszalotta, hogy a régiós eredményeket beleszámoljuk az összbajnokságba – nem is volt feszültség.

A Derby vonzereje nagy, az idén már Nagyváradon is elindult egy gyűjtőhely, a táv daccára.

 

Mind többen vállalnak aktív szerepet a szervezésben. Itt elsősorban a gyűjtőhelyek odadó munkáját kell megemlíteni. Szilárdabb lett a szervezetünk mint a kezdetnél, amikor lényegében a két szervező vitte az egészet a hátán. És mégis, a Derby fő gyengeségét itt találjuk: Egyszemélyes függőség. Előbb utóbb ezt is meg kell oldani. 

 

Általában 5-10 év alatt válik egy új cég az alapítótól függetlenül életképesé. És nagy általánosságban 8 év (politikában két választási ciklus) az az időszak, ami után egy új vezetés új lendülette jót tesz egy szervezetnek. Az idén lesz a Derby 8-ik születésnapja.

 

A jövőt biztosítóan személytől függetlené kell tenni a Derbyt. A következő részt kiírásként lehet felfogni: 

 

A Derby várja olyan csapat jelentkezését, amelyik hajlandó átvenni a vezetést és hosszú távra biztosítani a Derby működését. 

 

Gondolok elsősorban olyanokra, akik a Derby sorsát szívükön viselik és éreznek magukban fiatalságot / elszántságot / képességet a jövő alakítására. Előnyben egy összetartó csoport, nem én akarom az embereket kiválogatni. 

De nem zavar, ha a népes ellenzék táborából érkezik az érdeklődés. Több olyant ismerek, aki eleinte ellenezte a Derbyt, mert hogy ki akarjuk nyírni a kerületeket. Ha időközben máskép látják és szeretik azt, amit létrehoztunk, semmi akadálya annak, hogy építsék a jövőt. 

Elképzelhető az is, hogy egy bevált, jól működő kerület szeretné a Derbyben rejlő lehetőségeket kihasználni, ugrásszerűen más ligába kerülni. 

A jövőkép érdekel, csak az a döntő. 

 

Időzítés: A döntést 2019 novemberében szeretném meghozni, hogy a 2020 program az új vezetőség jegyében szülessen. Agusztustól októberig külföldön leszek, célravezető, ha minél korábban kezdünk egyeztetni.

A kiírás ezennel nyitott, már ma is lehet jelentkezni: 

  • galambderby@gola-ag.de 
  • tel: 06 70 420 9772

 

 

És mi lesz velem? kérdik feltehetően a derbyzők. 

Továbbra is a Derby rendelkezésére áll a magántulajdonomban lévő infrastruktúra: honlap, eredményszámoló szoftver, Geraldy park. 

Egy éven át az időmet arra fordítom, hogy az új vezetőséggel együtt egy törésmentes váltást biztosítsunk. Ezért 2020-ban szünetelek a versenyzéssel.

2021-ben pedig elkezdek újra derbyzni, most már mint versenyző, saját elképzeléseim szerint alakítva, több időt szentelve ennek az izgalmas hobbinak. A személyes támogatásom és a fenn említett infrastruktúra továbbra is a Derby rendelkezésére áll. 

 

——————

 

Fiatalok előre! Itt az alkalom megmutatni, habár elsősorban nyugdíjasok űzik ezt a sportot, de van lendület, amelyik biztosítja a postagalambászat jövőjét!

 

Dr. Gotthard László

u.i. Elnézést kérek a terjedelemért.

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com