Tervezet 2019 (frissítve)

 

Frissítés aug.27, dőltbetűkkel

A 2018-as tapasztalatok és az eddig beérkezett javaslatokat átgondolva a következő elgondolást terjesztjük a derbyző közösség elé megbeszélésre.

Bajnokságok és pénzdíjak számolása változatlan. A régióban és az összlistán elért ászpontok továbbra is egyenrangúak maradnak. A pro és kontrákat átgondoltuk. A Royal fő célja a nagylétszámú galambászat ! Számolási rendszerünk földrajzilag eltérő adottságokkal rendelkező régióknak nyújt megközelítőleg egyenlő esélyt az eredményes versenyzéshez. Csak nagy létszámok mellett lehet a versenyzési költségek gyors növekedését megfékezni.

A döntésnél ez a cél az elsőrangú tényező.

 

Csapatnevezés továbbra se lesz. De a 2018-ban bevezetett új bajnokságok iránti erős érdeklődés következtében 2019-től lehetséges bajnokságon kívül is galambot küldeni. Az ilyen Joker galamb teljes joggal versenyez ászpontért és olimpiai helyezésért, de eredménye nem számol egyik dúcbajnokságban se. A  szoftver modosításon már dolgozunk.

 

A régiók felosztása változatlan marad, Budapest kivételével.

Bp körzetet lehetetlen igazságosan régiókra felosztani. Nem vagyunk igazán elégedettek a mostani BP-dél és Bp-észak felosztással, de be  kell valljuk, akárhogy csürjük csavarjuk, jobbat nem sikerült alkotnunk. Nekünk valóban mindegy, egész Budapest egyben vagy bárhogy felszeletelve. Kérjük a derbyzők ötleteit, ha sikerül jobbat kitalálni, ezen szívesen változtatunk.

 

A programhoz érkezett a legtöbb javaslat. A Royalban országunk legkeményebb programját röptetjük, 800+ km is van a főprogramban. Ez így is marad. De gyakori kérés, hogy segítsünk azoknak, akik például rövidre szeretnének szakosodni. 2019-ben az összes 500+  út mellett lesz egy 300 km-es Brno, beleértve az utolsó záró hosszú versenyt is.  13 útas Royal300  bajnokság a rövid és középtáv kedvelőinek.

 

2019-ben újból megpróbálunk a szövetségi zónaversenyeken résztvenni. Eddig ez nem sikerült, az okokra itt nem térünk ki. A közös magyar galambászat továbbra is a Royal egyik célja, és talán elérkezett az idő, hogy sérelmeket félretéve sikerüljön a kerületekkel együtt is versenyezni. Ennek érdekében 2019-ben feladjuk egyik szentélyünket, a szezon végén pénteken megszervezett Bajnokok Ligáját és a szombati záróbulit.

 

A részbajnokságok izgalmasabbak, több útból tevődnek össze

 • rövid 7 útból, közép 7-ből , hosszú 6-ból
 • a szakosodásra vágyóknak kitalált Royal300 13 útból áll
 • 8 pénzdíjas verseny
 • Az időjárás felülírja a kiírást: A galambok védelmének érdekében csúsztatunk, versenynapot törlünk vagy rövidebb távra megyünk.
 • Brno(Royal300):  Gyűjtés a hosszúval egyszere csütörtökön külön szerelvényben, feleresztés péntek reggel. A részvételt az előnevezés nem fedi. Kosarazásnál  200,- Ft/galamb/út. Előnevezés lennebb.
 • A Joker nap tervszerűen rövid, de esetlegesen kimaradt versenyt itt pótlunk.
 • R = rövid, K = közép, H = hosszú, Á = általános

Az árak változatlanok. Drágult az üzemanyag és főleg a sofőrköltségek, de a nagy létszámnak köszönhetően még így is tudjuk tartani a viszonylag alacsony árainkat.

Kétféle előnevezés lesz:

 • a  főprogramra 2018-as árakkal
 • kombinált: Főprogram plusz a hat db. hosszúval  párhuzamos Brno. Ár főprogram +50%, és csak a főprogrammal együtt lehet (érdemes elolvasni a hozzászólásokat)

Előnevezni  csak a 13 Royal300 útra külön nem lehet.

 

Mindez megbeszélésre előterjesztett tervezet ! Várjuk az észrevételeket. Az általában élénk megvitatás minden évben javított az eredeti terven.

Üdvözlettel, Royal Derby

 

A program nem végleges, az országos zónaversenyekhez alkalmazkodunk !!!

 Verseny Dátum Bajnokság pénzdíjas középtávolság
4 tréning/régió   ápr    50 – 130 km
Kuty, kelet  ápr.27 R, Á, R300  –  280 km
Kuty, közép  ápr.28 R, Á, R300   –  210
Jihlava  máj.04 R, K, Á, R300  330
Benesov  máj.12 K, Á, R300 pénzdíjas  415
Teplice, Brno(R300)  máj.18 K, H, Á pénzdíjas  570
Jihlava  máj.25 R, K, Á, R300 pénzdíjas  330 km
Teplice, Brno(R300)  jún.01 K, H, Á  pénzdíjas  570 km
Grimma, Brno(R300)  jún.08  H, Á  pénzdíjas 640
Jihlava  jún.15 R, K, Á, R300
Halle, Brno(R300)  jún.23 H, Á  pénzdíjas   670
Jihlava  jún.30 R, K, Á , R300  –
Krivitz, Brno(R300)  júl.06 H, Á  pénzdíjas  850
Joker ( ?)  júl.13  R, Á, R300  –
szövetségi zóna, Brno(R300)  júl.19  H, Á, BL (R300) pénzdíjas  780 km

 

Comments

 1. Balogh Zoltán mondta

  Tisztelt Gotthard Úr! Tisztelt Szervezők!
  A jövő évi tervezethez szeretnék hozzászólni!
  A pontozási rendszernél aligha lehetne igazságosabbat kitalálni! A programon szerintem lehetne-kellene változtani a nagyobb létszám és a igazságosabb versenyek érdekében. Gondolok itt a hosszútávú utak mellett rendezett “sprint” utakra. A gyüjtésekre nem hozzák ki a galambokat mert drága! Nincs a sporttásak többségének arra pénze, hogy hat úton kifizessenek 10 galambra 12000ft. Így az un. Bajnokság eredménye nem etikus. Az idei évből kiindulva az első Kuty-n 14000 galambot küldtek a sporttársak az első Velké Meziricin 2229-et, Grimmába 5014 galambot küldtek! Azt gondolom ebből a 6700 galambból(-a veszteség)tudnának és akarnának kosarazni a sporik ha nem kellene külön fizetni érte! De hogyan? Ha marad a Velké Mezirici a 14000 galambot számolva, 4ft/galamb azaz 1%-al kellene emelni a röptetési költséget. De így is marad a legrövidebb és leghosszabb dúctáv közötti ~180 km távolság! Nemzeti értékelésben rövidtáv 100-tól 300 km ig értékelhető! Ezért nem gondolom, hogy szükséges a 269-445 km-es dúctávú Velké Mezirici! Helyette röptetnénk közelebbi, északabbra fekvő utat! Sajnos a domborzati viszonyok miatt korlátozottak a lehetőségek. Ha pl. Besztercebányát röptetnénk, a legrövidebb-leghosszabb dúctáv 128-211km. lenne. Így 80 km-re csökkenne a legnagyobb dúctáv külömbsége ami most 180km! Igazságosabb és olcsóbb lenne! Így még az 1%-ős emelés is okafogyott lenne! Nemzeti értékelésnek is megfelelne rövidtávon. Így joggal nevezhetnénk Sprintbajnokságnak! Üdvözlettel: Balogh Zoltán

  • Papp László mondta

   Zoli!
   A javaslatoddal tökéletesen egyet értek.
   Az én esetemben (80 galambbal) venném a vip kártyát (40eft) és mondjuk a felét sprintre küldeném, +48e ft lenne a költség.Ez így már nem olyan olcsó.
   Vagy legyen egyben a nevezés megemelt összeggel ami tartalmazza a sprintet is vagy legyen sprintre külön nevezés.Az utóbbi nagyban meg könnyítené a ketrec kiosztást is.Úgy gondolom a rövid távról kevesebb galamb veszne így a létszám nem nagyon változna.
   .Ez szerintem a fő program létszámának is jót tenne,az első négy út után át lehetne tenni jól szereplő 1 évest is.
   Az általad javasolt feleresztési hely szerintem túl közeli és a domborzati viszonyok sem ideálisak.A nagy szögbeli eltérés a fő programtól, biztos nem tenne jót.
   De az északabbi feleresztőhelyek választása sokkal igazságosabb versenyeket eredményezne kevesebb lenne a km.beli eltérés és az időjárási befolyás (szél) is csökkenne.
   Az általam javasolt hely Olmütz lenne ez cc.265 és 380 km így a leghosszabb dúc egyéveseinek sem okozna gondot.
   ui. a Tisztelt Szervezőknek,
   Az biztos jót tenne a hozzászólók bátorításának,ha érkezne valamiféle válasz is a javaslatokra.Így könnyebb lenne az ok fejtés,hogy miben van változtatási lehetőség és meddig lehet elmenni az ötletelésben.
   Köszönettel:
   már megint a Papp Laci.

   • laszlogotthard mondta

    Mind a két hozászólás nagyon érdekes és hasznosítható gondolatokat tartalmaz. Ilyenből kérünk sokat, véleményt és ellenvéleményt. Az ötletelésben ne gondoljon senki korlátokra, azt majd meghozza a kivitelezhetőség!

    Mi szervezők tudatosan nem akarunk rögtön állást foglalni, hadd kerüljenek az asztalra az akár nem olyan nagyon átrágott ötletek is. Nem hurrogunk le senkit, és sokszor a végén áttörő megoldás lett ilyen hirtelen ötletből.

    Pótoljuk tehát mulasztásunkat, köszönjük szépen mind a két hozászólást, reméljük lesz még sok belőle !

 2. Bajnoczi Gábor mondta

  Tisztelt szervezők! 2019es tervezett nagyon jónak látszik. Szerintem a Sprint kedvelői a hétköznapi érsekujvári tréninget tudnák kihasználni a legjobban. A szállítás már meg van csak eredmények számolását kell megoldani. Én Ceglédről küldöm őket és hétvégén is, ez egy nagyon jó lehetőség ki lehetne használni.

 3. Nagy-Varga Viktor mondta

  Szép napot! A kispados galamb fogalmát szeretném ha kifejtené nekem (illetve mindannyiunknak) kicsit bővebben hogy is tervezik kivitelezni. Program jó irányba szerveződik talán érdemes lenne a 6 sprint útra egy előre befizethető költséget kitalálni ugyanolyan leosztásban mint az álltalánosra van így az érdeklődési szintet is lehetne mérni. Talán kicsit rövidebb utat választanék én is személy szerint.

  • laszlogotthard mondta

   A kispados galambokat egy előre megadott csapatba kell az órába begyűjteni. Eddig olyan, mint a 0-ás galamb.

   De:
   1. A bajnokságban a verseny összes kispados galambja egy közös gyűjtődúcba, a kispadosok dúcába kerül. A dúc neve Royal kispadosok. A galamb ezen a versenyen a bajnokságok szempontjából “elveszíti” valódi gazdáját, átigazol a Royal kispadosok mezébe.
   Példa: 400 tenyésztő kosaraz összesen 10.000 induló galambot. Ebből 180 tenyésztő összesen 1980 kispadost. 1980 galamb egy egységes dúcként, a Royal kispadosok dúckóddal versenyzik. A Royal kispadosok dúc szerepel a bajnokságban is, látjuk a helyezését a mezőnyben.
   2. Az egyéni listán a galamb teljes joggal szerepel a tenyésztő kódja alatt.
   3. A galambom.hu-ba a galamb valódi gazdája nevén kerül át.

   Talán találóbb a kispadosok helyett a B-válogatott megnevezés.

   • Buzás János mondta

    Jó estét!
    Az A-válogatottba továbbra is tetszőleges létszám küldhető?

    • laszlogotthard mondta

     Igen, minden változatlan a dúcbajnokságokban. Nincs csapatnevezés, ami nincs “kiszűrve” a B-válogatottba, az mind automatikusan versenyez a háromféle bajnokságban (DL, D1 és RB)

     Ja, ez lemaradt, a kispadosokat nem lehet pénzdíjra nevezni.

 4. H!
  Nekem ez a kispados elnevezes kicsit meltatlannak tunik… (a kispados az aki otthon marad)
  Lehetne inkabb Royal Start (abbol kiindulva, hogy amelyik galamb itt jol “Startol” az ugye ertheto modon biztos atkerul a Bajnoksagi csapatba…)

  • laszlogotthard mondta

   Időközben már nekem se tetszik. B-válogatott már jobb, de hátha jelentkeznek még nálam tehetségesebb névadók.

 5. Nagy_Varga Viktor mondta

  Még egy dolog eszembe jutott bár lehet csak nekem fontos másnak nem…. valahogy részt kellene venni a nemzeti bajnokságban amihez ügye 10/3 befutó, kell az egyes számú csapatból ami nálunk elviekben nincs mert egybe gyűjtünk. Viszont az első 10 begyűjtött galambot ha valahogy tudná rendszerezni a program akkor abból lehetne a nemzeti bajnokságos csapatot számolni. Nekünk van a legnagyobb induló létszámunk de maradéktalanul nem használjuk ki ennek az előnyét.

 6. laszlogotthard mondta

  Igen, ezen is dolgozunk a jövő évre. A megoldás pont az, amit Viktor leírt. Csapatot nem gyűjtünk, de az első 10 kosarazott galambot külön kijelőlve játszuk át a galambom.hu-ba.
  Az biztos, hogy csak elektronikus órával tudjuk ezt megoldani, és az is, hogy nem minden óra tárolja a kosarazási sorrendet. Nemsokára jelentkezünk konkrét válasszal.

 7. Egyed István mondta

  Tisztel Gotthart Úr!
  Az elhangzot javaslatokkal egyet értek. Véleményem szerint is a sprit bajnokságba a rövideb utakat számoljákbe és ne a Benesov, Jihlava utakat amik 370-450 km. Tehát 400 km felet már nelegyen benne. Jó lenne ha az árba a sprint utak is szerpelnének és nem kellene érte külön fizetni. Így biztosan sokkal több galamb lenne bekosarazva ezkre az utakra is és akkor szinvonalasabb a verseny. Szerintem az a megoldás is nem a legjobb ötlet, hogy egy utat 3-4 bajnokságba is besoroljuk, mert ha valakinek egy rosszul sikerült verseny miat 3-4 bajnokság is el úszik.A sprintre rövidebb utat választanék.

  • laszlogotthard mondta

   Mi a többség véleménye arról, ha egy út két bajnokságba is beleszámít (pld. Teplice K és H) ? Az előbb elhangzott a kontra. A pro az, hogy több út – így több lehetőség – van bajnokságonként javítani ?

   A Sprintbajnokságra sok vélemény érkezett, a napokban közzéteszünk egy összesítés.

 8. Buzás János mondta

  Jó estét mindenkinek!
  Több nagykátai kollégával beszélgetve az az általános vélemény alakult ki bennünk, hogy a tervezet szinte hibátlan, csupán egyetlen apró észrevételünk van: Grimmát (06.01.) és Teplicét (06.08.) talán érdemes lenne megcserélni.
  Indokaink: A galambok számára viszonylag jobb lehet egy könnyebb 550 km-ről 670 km-re ugrani, mint egy fárasztóbb 670 km után még 550 km-re menni. Másrészt a cserével olyan helyzet alakulna ki, hogy 06.01-én véget érne a középtávú bajnokság, azzal tovább már nem kellene foglalkozni, így mindenki teljes erőbedobással a hosszútávú utakra koncentrálhatna.
  Kérjük a javaslat megfontolását!

  • laszlogotthard mondta

   A javaslat rendben van. Az ütemezéshez azonban megvárjuk a szövetségi zónák kiírását, hogy lehetőleg ahhoz is igazodjunk. A végleges finomítás azután következik.

 9. Nagy_Varga Viktor mondta

  Szép napot. +50% kicsit beszéljünk róla ha lehet:) Vip kártya összege +50%befizetése esetén mindkét útra pakolhatok egyidejűleg 100-100 galambot. Ez így rendben van számomra teljesen korrekt ár. Mi a helyzet olyankor ha pl valaki befizeti a vip kártyát de ő csak 10 galambot akar Royal300-ba folyamatosan küldeni, akkor van lehetősége arra hogy a 10 galambos összegnek az 50% fizeti be? Gondolom az utankénti egyedi bepakolási összeg nem változik.

  • laszlogotthard mondta

   Csak kétféle előnevezés lesz:
   1. a főprogramra
   2. kombinált, azaz főprogram +50%. Ez jogosít az előnevezett darabszámot Brno-ra is kosarazni.

   És marad természetesen az egyedi fizetési lehetőség 200 Ft/galamb.

   Ebből sakkozza ki mindenki magának a számára legkedvezőbb megoldást.

   Lenne persze még más értelmes kombináció. De gondoljuk meg, a hosszúra és rövidre hibamentesen gyűjteni már így is megterhelő a nagyforgalmú gyűjtőhelyeknek. Nem akarjuk esetenkénti, néha magyarázatra szoruló többtételes árlista számolgatásával és kasszakezeléssel “édesebbé” tenni a gyűjtőhelyek vezetőinek mindennapját. És megkésni se szeretnénk a gyűjtéssel.

   Palatáblát készülünk a gyűjtőhelyekre kitenni, a következő felírattal:
   Kedves Derbyzők! Kérjük legyenek udvariasak a gyűjtőhelyen dolgozókkal, nehezebb ilyent találni, mint galambászt !

   • Nagy_Varga Viktor mondta

    OK köszönöm így teljesen érthető az egész még az én csökevényes agyamnak is. Palatáblát támogatom csak olyan is legyen aki elolvassa. Jó lesz ez a program így megint sikerül jó irányba újítani:))

 10. Paulovics Róbert mondta

  Néhány gondolat erejéig a Budapest körzet felszeleteléséről.
  “Budapest körzetet lehetetlen igazságosan felszeletelni” – miért is kéne felszeletelni?
  A főváros és közvetlen vonzáskörzete mindig is a legsürübben lakott terület volt galambászati szempontból is.
  Elenyészöek a dúcok közötti távolságok.Nem is oly régen létezett olyan , hogy Budapest Bajnokság ,annak mintájára lehetne behatárolni a határvonalakat. Másik dolog ami ellene szól a szeletelésnek: a jelenlegi Északi
  régióban lakik három nagy létszámmal röptető europai szinten is proffeszionális galambász ,névszerint:
  Kóczián , Nagypál ,Gotthard Sporttársak , jelen állás szerint csak az északi sporiknak kell versenyezni velük,
  a déli és budai galambászok úgy gyüjthetik ászpontjaikat ,hogy nekik nem kell megmérközniük ezen profi
  Sporikkal.Azaz igazságos ha mindenki mindenkivel közvetlenül is megméközik.

  A főprogram 13 útból áll ebből következik, hogy a szél is valószinüleg egyik héten innen fúj , a másik héten onnan fúj ,tehát bőven van lehetőség kiegyenlitett feltételek meletti bajnokság lebonyolitására.

  A régió sarokpontjai körülbelül ( ahol már nyertek egyéni első díjat összetett listán) Bodó Gyula- Pilisszentiván , PAPP LACI – Szada , Malmsoki Tibor -Százhalombatta , ifj Zsiros István -Monorierdő -lehetne. Ezt a régiot ,vagy szeletet esetleg számolhatnánk külön listán is.
  Budapest Derby lehetne a neve ahol hetente legalább 6-8000 db galamb versenyezne a legoptimálisabb
  Berepülési feltételek mellett!

  A hab a tortán az lenne , ha a díjalapot befizetés arányosan régionként külön osztanák fel.

  Budapest és környéki Sporik szóljatok hozzá minnél többen ,ti hogy látjátok és főleg Ģotthard Sporttárs.

  Ötleteim , meglátásaim természetesen épitő jellegűek!

  Üdvözlettel : Paulovics Róbert

  • Kedves Robi és Mindenki!
   Nekem tetszik az ötlet. Szerintem októberben szervezzünk egy étteremben egy “zabálós” megbeszélést a Budapesti sporiknak! pl:október 2.hétfő 19h?

  • laszlogotthard mondta

   Na végre érkezett egy építő ötlet a főváros régió ügyében (ebben a témában eddig csend vagy néha panasz sikerült).

   Én is szorgalmazom a felhívást, itt most mondja el mindenki meglátását. Sok kemény dió törött meg eddig is egy ilyen nagy közösség ötletelése alatt.

   Kezdem én:
   1. A (nem)felosztás kérdésében a Royal teljesen nyitott, nincs preferenciánk. A cél, a lehető legtöbbnek legyen jó.
   2. Szerintem a hozzászólásból kimaradt, hogy délebbre is számos kőkemény versenytárs derbyzik (csak példaként Tasi, Fodor, Horváth-Varga, Fekete Gábor és folytathatom …), akik bármikor kétvállra fektethetnek minket. Most csak az Északra gondolván, az egyrégiós főváros új nagykaliberű vetélytársakat hoz (nekem személy szerint tetszik az erős mezőny).
   3. Galambászok jönnek-mennek, a (nem)felosztást nem kötném a jelenlegi derbyzők személyéhez. A derbyző közösség is változik, a tapasztalatok alapján növekszik és erősödik. Inkább a sürűség, esetleg berepülési irány, tehát földrajzi tényezők alapján döntsünk.
   4. A pénzdíjakon nem változtatunk, azt hagyjuk ki a régiók kérdéséből. Régiónként pénzdíj ötletét már megírták, átgondoltuk, mérlegeltük, és maradunk a 2018-as megoldás melett. Az indokolást már közöltük, erre itt most nem térek ki. Egyelőre több pénzdíjt fizetünk ki mint a bevétel, a pénzdíjaknál a sponzor meglátása érvényesül 🙂
   Üdv, Gotthard László

 11. Fekete Gábot mondta

  Üdvözlöm a Sporttársakat!
  A Budapest Derby ötletét én is jónak tartom, bár hogy kik tartozzanak bele (lakhely szerint) azt gondolom megbeszélés kérdése. Ez egy igen nívós régió lenne és a külön számolását is jónak tartom. Természetesen lenne egy közös lista is, ahogy eddig. A pénzdíj számolással bár nem értettem egyet, de megértem, hogy így szélesebb rétegnek van lehetősége a nyerésre. Szerintem is össze kéne jönni akár úgy is ahogy a Nagypál Laci javasolta, mert személyesen lehetne ezt megbeszélni. Pár szót még a Derby “mostoha gyerekéről” a fiatalok versenyéről. Számomra érthetetlen, hogy ha már versenyt csinálunk akkor miért kell ilyen későn kezdeni. Részemről már nem is tudok a héten vinni galambokat, mivel a kilencedik evező tollukat vedlik. Németországban az utolsó versenyt tartották a múlt héten hasonló okok miatt. Remélem még az ősszel létrejön egy találkozó valamilyen formában a tagokkal, ahol meg tudjuk beszélni a felmerült problémákat. A Derby Klubbal továbbra is maximálisan meg vagyok elégedve, ez a postagalamb sport legjobb formája.
  Mindekinek sikeres jövő évi versenyzést kívánok.

  Sporttársi üdvözlettel: Fekete Gábor

  • laszlogotthard mondta

   Ha nem vagyunk egy véleményen, az egyáltalán nem baj. Ahol mindenki egy véleményen van, ott megáll a fejlődés.
   A derbyzők között nagy véleményeltérések vannak, de ez a közösség ezt kimondottan jól kezeli, és végül is hasznunkra vál. Meghallgatjuk, átbeszéljük, kritízálunk és érvelünk. Az eredmény a cél, a vélemények és ötletek pusztán segédeszközök. Magasiskola véleményt mondani, de nem erővel ragaszkodni az érvényesüléshez. Szerintem ezt a derbyzők kimondottan jól csinálják, jól jövünk ki belőle. Nagyon ritkán torkolt az eltérő vélemény szakadáshoz vezető harcba.

   A megbeszélést megtartjuk, október közepén.

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com