Szabó Péter, 1-2-3 Jókútról…

 

Utam ismét Ceglédre vezetett, Szabó Péter Sporttársunk nyerte a Keleti régió Kúty versenyét. Beérve a városba az autóból – legutóbb fel se tűnt – számos falkát láttam itt-ott kőrözni, meglepően sokat. Meg is kérdeztem Pétert, ennyi itt a galambász? Igen, mondta némi büszkeséggel, Cegléd igazi galambász város!

 

Ebből a csodás „galambász városból” sikerült 266 km-ről , 150 tenyésztőből, 3557 galambból első, második, harmadik díjat fogni! – Gratulálok!

 

Péter 57 éves gépészmérnök, nyugdíjas és nem mellékesen  Ő a ceglédi Derby Klub Szatelit  gyűjtőhely vezetője. 2007 óta versenyez Postagalambokkal, pályafutását a Hírös Kerületben kezdte. Közepesen szerepelt anno, eredményeit serlegekkel , oklevelekkel díjazták.

Folyamatos elégedetlenkedés, hangos szóváltások, viták, hatalmi harcok, jellemezték az akkori gyűjtéseket-bontásokat, így 2014-ben úgy döntött, Neki ebből elege van, felkereste Nagypál Lacit, hogy szeretné ha tartana egy előadást a Derby Klubbról egy általa szervezett összejövetelen! Így is történt, Laci ment, „szónokolt” , az emberek éljenezték a Derby Klubot, látták a kiutat végre a rossz hangulatból. „A galambászt is úgyan úgy kell motiválni mint a galambjainkat!” mondja , különben  belefáradnak , elfásulnak.  3 éve még összegyűjtötték madaraikat és felvitték egy autóval Kerepesre, majd 2015-ben Péter továbbgondolva a történetüket munkához látott saját telephelyén egy csodás, igényes gyűjtőhelyet hozott létre a Cegléd és környéki – Monorierdőtől Rákóczifalváig –   galambászok számára, ahol mindenkit szeretettel várnak hétről-hétre! Bármely díjnál vagy eredménynél többet ér számára, mikor látja az emberek arcán az elégedettséget!

 

Galambjai barátaitól, Kovács Sándortól, Farkas Bélától, és Tabáni Tibortól származnak , Tibitől kapott Willequet véralapú tenyész madarak gyereke a győztes HU-15-21-34904 Vör H ! Hárman jöttek egyszerre, a vörös ült be elsőnek. Jó hosszú madárnak jellemezném , hatalmas szárnyakkal, élénk, érdeklődő, fészekszerető, ottlétemkor is a fészke alsó részében bujkált.

 

A motivációt tartja a versenyeztetésben a legfontosabbnak! Külön gondot fordít a galambokkal való folytonos játékra. 2 versenydúca van amelyek egymás tükörképei. Baloldalt a hímek , jobboldalt a tojók vannak fészekre engedve folyamatosan, ott élik életüket , védik és szeretik. Három lehetősége nyílik minden fészekben a galambnak védekezésre az idegen behatoló ellen, ez is a játék része. Próbál mindent a dúcban úgy alakítani, hogy minél nagyobb komfortérzetük lehessen a galambjainak. A cukkolás verseny előtt ott kezdődik, mikor kisebb trükkökkel kizökkenti őket ebből a komfortérzetből, hergeli, hecceli őket. Becsukja a fészekajtót, arrébb teszi a fészektálat , betesz egy tojót, rengeteg módszere van, nagyon sok megfigyelésen alapuló kis apróság. Minden galamb más és más , és mindegyik másként reagálja le a változást. Nem is szeretnek nagyon kint lenni, jönnek be gyorsan ház körüli tréningekkor. Dúca nagyon meleg, zárt, nem jár benne a levegő, de a galambok jól érzik láthatóan magukat és ez a legfontosabb! El van emelve a földtől kb 50 cm-re és körbe a falak mellett az elején és hátulján a padlóból ki van vágva 5 cm-es csík ahol a por tud távozni. Első éve mikor alkalmazza a forgatásos módszert, érdekes kialakítású a kijáró is. Bejövetelkor a Hímek balra tudnak csak menni, tojók jobbra, pedig egy helyen ugranak be, ajtókkal szabályozza ki, mikor, merre. Versenyről hazaérve mindkét oldal nyitva van, aznap oda mászkálnak a galambok amelyikbe jobban érzik magukat együtt  párjukkal.

Gyógyszereket heti váltásban adja, Tricho aztán rá következő héten légút. Ami érdekes, hogy az elektrolitot Ő rakodás napján adja, nem fogadáskor, ezeken kívül a természetes alapú gyógynövényes készítményeket használ. Egy szezonban 2X Neostomosanos kényszerfürdetést végez a versenyzőkön és fiatalokon, utána megfigyelhető mennyivel szabadabban    viselkednek a galambok, ha megválnak az atkáktól és tolltetvektől, nem utolsósorban pedig nagyon púderessé válik tollazatuk. A szokásos heti fürdetést pedig az udvaron lévő szökőkútban oldja meg , szereti nézni őket a teraszról eközben. A Maraton távok szerelmese, most is küldött Aachenba. Anno 2012-ben Londonból hazaérkező galambja a tenyész dúcot erősíti, minden kölyke kimagaslóan tejesít a dúcban.

 

Péter köszöni a szervezőknek , hogy lehetőség nyílik a Sporttársakért dolgozni a gyűjtőhelyen! Gotthard Úrnak külön köszöni, hogy amit mond mindig minden esetben úgy lesz, kevés az olyan ember aki ennyire korrekt és határozott, szerinte ezért működhet ilyen jól a Derby és fejlődhet folyamatosan.

Nagyon jónak tartja, hogy végre a rövidtávokon külön vannak engedve és számolva a Keleti és Nyugati régiók galambjai. Ugyanilyen jónak találja a hétközi tréningeket Miki szervezésében, kell szerinte egy 80-100 km-es egyszeri hétközi tréning, mióta küldözgeti őket láthatóan javulnak az eredmények.

 

Nagyon örültem, hogy találkoztunk és megismerhettelek! Ritka kincs manapság az olyan ember aki azért tesz  rengeteget, hogy másoknak jó legyen! Te egy vagy közülük! Jó egészséget kívánok!

Sporttársi üdvözlettel: Szalai Gábor

   Galambfürdető 🙂London  Bejáró

 

 

 

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com