Startengedély

 

Hat verseny áll mögöttünk, elenyésző volt a veszteség. A kedvező időjárásnak köszönhetően csak egyszer volt kérdőjeles a start időpontja. Számunkra csak egyszer, a többit egyértelműnek véltük.

 

És mégis, és mégis, minden start után hallottunk kifogást is.  Miért olyan későn, lehetett volna korábban is, a kerületeknél korábban szoktak engedni! Tény és való, háromszor lehetett volna közös start egy-egy kerülettel  – minden esetben elzárkóztak – és mindig mi startoltunk később, átlagban 45 perccel. Nem állítjuk, hogy a mi döntésünk volt az egyedül helyes, de azt igen, hogy gondosan mérlegeltünk minden esetben.

A Derbyben a galambok jólétének allárendeljük a többi szempontot, legyen az bevált szokás, sofőrök vezetési ideje, többletköltség, negatív vélemény, esetleg harag vagy bármi más. Nos, statisztikailag a korai start okozza galambjainknak a legtöbb problémát. Mi nem tartjuk magunkat olyan okosnak, hogy tudjuk ennek okát, de ez a német szövetségnél hosszú évek adataiból kimutatott tény.

 

Startról dönteni egy felelőségteljes, hálátlan feladat, nem is adjuk ki kezünkből. Magam részéről bevallom, döntésnél inkább azt kérdem, van-e kilátás további javulásra ( a jónak az ellenfele a még jobb), minthogy engedjünk már, türelmetlenek a tenyésztők. Mindig itatunk (sprintnél is), pihenő idő is kell, nem sietjük el. Engedjünk már, türelmetlenek a tenyésztők, ezen túlteszem magam. Elnézést kérek a türelmetlenektől, megértem őket, de ezentúl is nem a legkorábbi, hanem a várható legjobb időpontban engedünk.

Ide tartózik az is, hogy rossz idő esetében következetesen csúsztatunk, hozzuk előre vagy – egyszer fordult elő öt év alatt – ejtjük a versenyt. És tudjuk, hogy ezzel együtt, óhatatlanul bekövetkezik a galambászat velejárója, a nagyveszteséges út. Ettől nem tud a legjobb start se megóvni. És azt is tudjuk, ki lesz majd a hibás.

 

A derbyzők túlnyomó többsége nagyon pozitívan vélekedett a Derbyen tapasztalt galambcentrikusságról. Ez a bejegyzés a döntések hátterét hivatott megvilágítani.

 

Jó versenyzést kívánunk és megértést kérünk, ha valaki nem ért egyet.  Védekezésünkre szolgáljon, hogy a galambászatban semmi se biztos, semmit se tudunk igazán, óvatosan tapogatózunk az ismeretlenben. Az óvatosságot megigérjük, a tévedhetetlenséget igényelje magának más.

Royal Derby, Gotthard László

 

Idézet Ad Schaerlaeckens sokéves tapasztalatából: “Ha az idő valamelyest elfogadható, versenyezz ! Konvergencia vonal, okluzió, itt ott eső, ellenszél, hőség. Fütyülj rá, versenyezz ! A galambok mindezt megoldják, ha egészségesek és rendben volt a start és szállítás.”

Comments

 1. Munkhárt Károly mondta

  Számomra elfogadható, meggyőző érvelés. Nagyobb biztonságban vannak a galambjain, érzésem szerint, mint amikor B1 kerületben , ki tudja kik döntöttek a startrol.
  És úgy általában véve is…nem lehet panasz. A kornak megfelelő, magas színvonalú a versenyeztetés.

  Munkhárt Károly

 2. Süveges András mondta

  Tisztelt Gotthard László ! Nagy érdeklődéssel olvastam a startokról kialakult véleményét és pár gondolattal kiegészíteném illetve leírnám a sok éves tapasztalatomat . Szóval nem tartom szerencsés dolognak kategorikusan kijelenteni , hogy a legtöbb problémát a korai startok okozzák galambjainknak , még ha ezt a németek hosszú évek tapasztalataival is próbálja alátámasztani . ( Ők más földrajzi és időjárási körülmények között versenyeznek , ezt azt hiszem akik gyakran járnak külföldön igazolhatják , és még ők sem jövőbelátók , hogy eldöntsék mi lett volna akkor ha más időpontban engednek ) Egy verseny kimenetelét nagyon sok minden befolyásolja és ebből csak egy a start ideje , ami legtöbbször jelentéktelen és nem kell túlmisztifikálni . Természetesen vannak olyan szituációk mikor a jól megválasztott start időpontja nem mellékes , de itt sem lehet előre eldönteni , hogy a korai a vagy a későbbi start a jobb . Ezt mindig az adott szituáció alapján kell eldönteni . Számtalan olyan verseny volt ahol valószínű a korai időpont volt a helyes döntés . ( Azért írom , hogy valószínű mert mi sem vagyunk jövőbelátók ) Örülök annak , hogy foglalkoztatja a startoltatás témája is , és próbál valami összefüggést találni az startok időpontjai között . Az én tapasztalatom alapján nincs semmilyen szabály vagy törvényszerűség a startok időpontjában . Minden verseny más , mindig az adott szituáció alapján kell dönteni a start időpontjáról .

  Tisztelettel Süveges András

  • laszlogotthard mondta

   Köszönöm szépen Süveges Úr a véleményét. Egyetértek Önnel, minden verseny más, mindig az adott helyzetet kell mérlegelni. És az is igaz, van, amikor a korai start az indokolt.

   Elnézést, de nem értelmezte precízen írásomat. “Kategorikusan kijelenteni” ezt Ön írta. Én a statisztikailag szót használtam, ami pont azt fedi, hogy van egy átlag, de minden eset egyedileg más. Nem is szándékom egyértelműen a késői start mellett lándzsát törni. Startoltunk a Derbyben már nemegyszer kimondottan korán, sürgetett az időjárás várható alakulása.
   A mondanivalóm lényege: Nem engedni se versenyzők se sofőrök elvárásának ! Ez igenis szokott feleslegesen korai starthoz vezetni. Nem szokások, nem emberi türelmetlenség, nem a költségek súlya egy további napért idegenben, hanem kizárólag galambászati szempont vezérelje a döntést. Gondolom, mindketten így látjuk.

   • Süveges András mondta

    Köszönöm válaszát , igen mindketten így látjuk mindig a galambok érdeke kell , hogy az első legyen
    .

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com