Royal Derby és Olimpia

Lengyelországban az Olimpiára van kihegyezve a postagalambászat. Nagy sikerrel.

Megnéztük a lengyel eljárást, elemeztük az FCI és az MPS szabályokat és elgondolkodtunk rajta, hogyan lehetne a Derby létszámok segítségével élgalambjainknak nemzetközi rangot elérni.

 

Az FCI és az MPS előírások a galambom.hu rendszerben tetszőleges számú és összetételű röpcsoportot engedélyeznek. A Derby Klub 2017-től kezdve 25 Olimpia csoportot fog a galambom.hu rendszerben létrehozni, Olimpia01 – Olimpia25 elnevezéssel.

 

Az összesített általános dúcbajnokság 25 legjobb helyezettjének egy-egy saját olimpiai csoportot hozunk részre a mezőny összes többi derbyzőjével együtt!

 

Mindenki jól jár.

A 25 élversenyzőnk (vélhetőleg esélyesebbek) mindegyike saját olimpiai csoportot kap, ő egyedül az összes derbyzővel, de a többi 24 bajnokot kihagyva. Az egész mezőny adja az élversenyzőknek a létszámot (visszi hátán a bajnokokat az Olimpiára). FCI értékelés szempontjából az élversenyzők jobb helyzetbe kerülnek, mintha egymás koefficiensét rontanák.

Aki nem végzett az első 25 között se jár porul: mind a 25 olimpia csoportban részt vesz, így javul saját esélye is.

És nem utolsó sorban hazánk is a lengyelekével vetekedő koefficiensekkel indulhat az  Olimpián.

 

Mindez az FCI szabályok keretein belül történik a galambom.hu rendszerben. Feltétel a szövetségi versenyengedély kiváltása. A Derby Klub örvend és támogatja, ha minél több derbyző kiváltja a szövetségi versenyengedélyt, esélyt ad saját magának olimpiai szereplésre és a létszám növelésével jobb koefficienseket tesz lehetővé sporttársainak is.

 

Ezen kívül bármelyik derbyző közösség bármilyen összetétellel kérhet nálunk egy vagy több plusz FCI csoportot. Szabad kezet kapnak a versenyzők, a 25 fix Olimpia csoporton felül még akárhány és bármilyen összetételű csoportnak számítunk FCI listát.

 

Mindez a galambom.hu rendszerben történik. A Derby Klub oldalon marad minden a régi, a listák, bajnokságok, régiók, egyesületek, pénzdíjak. A Derbyn nem változik semmi.

 

A kerületek is eljárhatnak hasonlóan, de csak a szezon végéig kitartó többezres létszám esetében van értelme. Ha nem elég a létszám, össze kell állni. Közös engedéssel és közös listával ez bárhol az országban kivitelezhető.  Az FCI maximálisan 5.000 induló galambot engedélyez koefficiens számolásra.

 

Derby Klub, ahol a galambok körül forog a világ !

Comments

 1. Sz. Gábor mondta

  Tisztelt Gotthard Úr!
  Az Én olvasatomban ez annyit tesz, hogy a Derby 25 élversenyzőjének lesz csak Koeff számolva, mert Ők a legesélyesebbek, hogy kijuthassanak az Olimpiára!
  Jól gondolom?

  Üdv.

  • laszlogotthard mondta

   Mindenki koefficiense ki lesz számolva!

   Tegyük fel példaként, 2017-ben 425 derbyző lesz és mind kiváltja a versenyengedélyt. 25 élversenyző (az elmúlt szezon bajnoksága alapján) + 400.

   25 Olimpiai csoportot hozunk létre, minden csoportban 401 derbyző. Egy élversenyző + a többi 400. Ezen 401 sporttárs adja mindegyik csoport küldött létszámát.

   Minden élversenyző csak egy csoportban szerepel, de a többi 400 mind a 25 csoportban! Segít a megértésben egy csoportot úgy felfogni, mint egy tagszövetség 401 taggal.
   Az élversenyző pont egy helyen tag.
   A 400 sporttárs mind a 25 csoportban tag!

   Minden csoportnak saját FCI listát számolunk. Az élversenyző koefficiense a csoportban jobb, mint az összlistában. A többi 400 versenyzővel így is úgy is meg kell küzdjön, de legalább kikerüli a 24 élversenyzőt.

   És mi van a többi 400 sporttárssal ? Ők talán még jobban jártak, mert 25 csoportban van esélyük jó helyezésre, mindegyik csoportban csak egy élversenyzővel kell megküzdeni.

   Az eljárás lényege: minden élgalamb koefficiense jobb a csoportban, mint az összlistán! Természetesen az összlistát is számoljuk, de az FCI szabályai alapján mindenki szabadon választhatja azt a listát, amelyik neki kedvezőbb.

    

   FONTOS: az eljárás kimondottan magyar olimpiai dobogóra van kihegyezve. Ilyen az FCI szabály, ilyen “felszereléssel” lépnek fel a sikeres országok. Aki nem használja ki az FCI szabályain belül megadott lehetőséget, az síugró léccel próbál olimpiai szlalomt nyerni. Nem fog.

   Mi a lehetőséget adjuk. Hogy valaki él-e vele, azt maga dönti el, nem kötelező versenyengedélyt váltani.

    

   Ez is FONTOS: A Derbyn ebből semmit se fogunk látni. Ott továbbra is mindenki mindenkivel harcol a pénzdíjakért, összlistával dolgozunk, a 25 Olimpiai csoportot sehol nem fogjuk találni a Derby oldalon.

 2. Sz. Gábor mondta

  Köszönöm, így érthető mostmár! 🙂
  A nagy kérdés az lesz , hány Sporttárs fog versenyengedélyt váltani, És az “Elit” 25-ből vajon mindegyikük e?
  Üdv.

 3. Dudás Ferenc mondta

  Hát igen kérdés az elitett mennyire érdekli ez.

  • laszlogotthard mondta

   Kedves Ferenc,

   köszönjük a hozzászólást! Tanultunk is belőle: Egy 26-ik csoportot is létre fogunk hozni, ide senki nem kerül be az “Elit”ből. Csak a “többi”.

   Ez nem az FCI kigúnyolása, pont ellenkezőleg: Az FCI szabályok szándékosan akarnak mindenkinek esélyt adni és arra ösztönöznek, alkossunk sok csoportot, legyen mindegyikben versengés, legyen a galambásznak sok helyen esélye. A galambászat érdekében.

   Jó galamb mindenkinél születhet, és az FCI a nemzetekre bizza a csoportok kialakításának logikáját. Amelyik nemzet ebben jobb, annak a himnusszát játszák.

   Egy kikötéssel védekezik az FCI a manipuláció ellen: A csoportokat a verseny előtt le kell szögezni!

 4. laszlogotthard mondta

  Ceglédi derbyzők legutóbbi összejövetelén az alábbi kérdések fogalmazódtak meg:
  1. Lehet-e a derby eredmények oldalán a meglévő listák mellett a Magdeburgtól mért 800 km felettieknek külön listát készíteni?

  2. Lehet-e a 25+1 olimpiai csapat mellett egy a Magdeburgtól mért 800 km feletti versenyzőknek is 3+1 olimpiai csapatot indítani?

  Ha lehet, kérünk. Ha nem, miért nem?
  Üdv:Szabó Péter

  • laszlogotthard mondta

   Kedves Péter!

   A második kérdésre IGEN a válasz. De olimpiai csoportot csak nagy létszámmal érdemes alkotni. Magdeburgtól mért 775+ km az a dúctáv, amelyik nagy létszámot ad úgy (Cegléd, Jászság, Vámosgyörk, Miskolc és Nyíregyháza), hogy a messzebbre fekvő versenyzők a budapesti dúcok kihagyásával tudjanak saját olimpiai koefficienseket számolni.
   5 + 1 olimpiai csoportot fogunk létrehozni a 775+ km dúcoknak.

   A Derby honlapon nem használjuk az olimpiai csoportokat, de a kérésetek távolsági zóna listára ott is érdekes és jogos. Ezt a jövő évre vesszük tervbe, az idén nem szeretnénk változtatni semmit a már közzétett kiíráson.
   Üdv: Gotthard László

 5. Gulyás Miklós mondta

  1. Lehet-e a derby eredmények oldalán a meglévő listák mellett a Magdeburgtól mért 800 km felettieknek külön listát készíteni?
  Változtatást a kiíráson ez nem igényel, egyszerüen egy külön lista kellene nekünk, hogy tudjuk mérni a galambjaink eredményeit magunk közt. Azt hiszem nem kell említenem, hogy Budapesttel szemben esélyünk sincs alapvetöen és galambjaink eredményeivel kapcsolatosan messze menö következtetéseket így nem tudunk levonni sajnos.

  • laszlogotthard mondta

   A galambok értékeléséhez a Derby oldalon a régiós listát, valamint a galambom.hu rendszerben a távoli dúcok hét olimpiai csoportját ajánljuk.

   A Derby honlapot egy svájci cég üzemeli, új listák és bajnokságok számolása egy fejlesztést igényel (nálunk a honlap és eredményszámolás automatikusan kapcsolt). A kérés nagyon jó és át szeretnénk alaposan gondolni, hogyan és hány távzónát alakítsunk ki. Erdélyből egész Marosvásárhelyig készülnek derbyzni maratonos céllal.

   Itthon a mezőny nagy részének Halle 700+ km. 3 versenyből maratonos bajnokságot tudunk kiírni, ha nem Magdeburg, hanem pld. Halle 700+ adná az alsó határt. Egy átfogó koncepciót akarunk programozni. A munkát elkezdtük, jövőre kész lesz, az idénre nem akarjuk megigérni.

   És még egyszer, köszönjük a kérdést, sok galambász gondját fogja megoldani, ha távzónánként is számolunk bajnokságot.

   Üdvözlettel: Derby KLub

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com