Pénzdíjak félidő

 

Versenyek célja a rangsorolás. De mi alapján ? Galamboknál többféle mérőlécet ismerünk. Egyéni listán a sebesség, champion listán ászpont, Olimpián koefficiens dönti el a rangsort.

 

Egyik se tökéletes. A sebességet befolyásolja a szél meg a dúcok fekvése, az ászpontokat nem egyazon mezőnyben szerzik, az Olimpiáról külön könyvet lehetne írni. De az alapgondolat közös: A galamb megharcolt a pontért, megérdemli. Általánosságban azt lehet mondani, minél nagyobb területre érkeznek a galambok, annál inkább váltja fel a sebességet egy pontrendszer. A Derby célja a nagylétszámú galambászat, széles berepülési legyezővel. Pontrendszeres eset vagyunk.

Most a pénzdíj rangsorolásról beszélünk. 2018-ban a galamb ászpontja dönt. Három listán lehet ászpontot szerezni (össz, régió és egyesület), a jobbik számít. Nagy ászpontért élben kell érkezni, a galamb megérdemelten jut rangjához. A m/perc akkor jön képbe, ha két galamb ászpontja egyenlő. 

Milyen lett a fogadtatás ? Megosztott, mint galambászatban általában. 

 • A távoli dúcoknak tetszik, hisz csak így jutnak számottevő pénzdíj esélyhez. Persze hogy tetszik.
 • Az előnyös helyen fekvő dúcoknak jobb volt, amikor csak az összlista számított. Ez is érthető.

Az új eljárás szokatlan. Szokatlan, sőt meghökkenő, hogy lassabb galamb nagyobb ászponttal több pénzt nyerhet egy gyorsabbnál. Néhányan ezt egyenesen nevetségesnek tartják (de jó lenne hallani mit szólnának, ha tegyük fel keletről engednénk, és Bukarestből startolva a pestieknek a pénzdíjlista vége is sikerélmény lenne). 

Szél, tömegvonzás, földrajzi adottság stb. következtében nem lehet egymástól távol fekvő régiókban elért m/percet reálisan összehasonlítani. Világszerte próbálja mindenki megközelíteni az egyenlő esélyt biztosító eljárást. Hangsúlyozom, csak próbálja, kisebb nagyobb sikerrel. A Derby se jobb. A teljes esélyegyenlőség a galambászatban gyerekmese. Tesztteleptől eltekintve ilyen nincs. Bárki kritizál minket ezért, igaza van, nem is vitázunk. Az igazságosság lovagjai ne a galambászatban keressék üdvösségüket.

Évek óta sokat gondolkodunk, milyen pontozási rendszer mutatja ki leghűbben a Derby erőviszonyokat. Javított az új pénzdíjlogika? A válasz nem okos(kodó) eszmefutatásokból, hangos felháborodásokból vagy pártoló szavakból derül ki. A mi érvelésünk is lényegtelen. A derbyzők mondják meg, a számok mutatják ki véleményüket. Számok az első öt pénzdíjas Royal után:

az első öt verseny után 2017 2018
összpénzdíj 3,2 Mió Ft 4,6 Mió Ft
fogadott galamb 6289 5663
díjt nyerő spori 86 94

Lényegesen több pénzdíj lett kiosztva, mint tavaly.  A derbyzők is több pénzt neveztek be (a nevezett galambszám enyhén csökkent, de 500 Ft a nevezés). Több sporttárs nyert pénzdíjt, mint tavaly.

Mi ezt pozitívnak értékeljük. És vegyük figyelembe, pénzdíjas verseny létrehozása – főleg hazánkban – nehéz feladat, kevésnek sikerül. Már az életbentartás is sikernek mondható, növekvő érdeklődésről nem is beszélve. 

Öt verseny nem a világ, 2019 végén biztosabbat mondhatunk. Izgalmas és sikeres versenyzést kívánunk!

Royal Derby

 

u.i.

Számokra akartam szorítkozni. De mint a Derby szervezője mégiscsak kiszabadítok “kalitkájából” néhány személyes gondolatot. 

Örvendek, hogy így történt! Örvendek, hogy kelet- és “távolkeletet” is résztvevő a pénzdíj izgalmaiban. Pesten jobban meg kell küzdeni mint tavaly, de a listákat nézve nem kell Pest megyét sajnálni. Nekem tetszik ez az egyensúly.

Az ellenzők táborához is szeretnék szólni. Érthető, hogy miért szeretik kizárólag csak az összlistát. De talán megértőbbek lesznek, ha végig futnak azon a gondolaton, milyen érzés lenne romániai startnál hátulról nézni az elől fekvő Nyíregyháza dícsőségét (és pénzesőjét). !!! Mielőtt tovább olvasnak, gondolják ezt át mégegyszer. És mégegyszer.

Tudok több derbyzőről, aki jobban örvendett a régi eljárásnak, de megérti a fentieket és elfogadja. Igazi sportemberek, le a kalappal előttük. 

Tudok olyanról, aki nem igazán érti, most inkább nem fogad, majd meglátja. Tisztelem döntésüket. Az fogadjon, aki örömét leli benne ! 

Olyan is lesz, aki így nem is derbyzik. Megértem őket, nincs harag. A galambászatban próbálok mindent megérteni. Nem mérlegelem a galambász nézeteit, nem kell azzal egyetértsek, elég nekem, ha vigyáz galambjaira és becsületesen versenyzik. Még azt is elnézem, ha a verseny hevében “kiakad”. Ilyenkor félrefordulok, inkább ne lássam.

De bevallom, nem végtelen a megértésem. Nem szeretem az erőszakosságot, különösen nem az agresszív galambászt. A közösség szempontjára imunis, hangoskodva akarja elképzelését a többségen keresztülvinni. A közösségért nem mozdul, de saját érdekéért lekiabál bárkit. Végső érve jellemzően az, hogy többet nem jön. Fenyegetésnek szánja, én ígéretnek veszem. 

Az Istenért ne értsenek félre a véleményüknek hangot adó derbyzők! Nagy szükség van rájuk, tegyék ezt minél többször !!! Az évek folytán a sok észrevétel, figyelmeztetés, nemtetszés, segítő kritika, egyszóval a derbyzők ottléte a Derby pillére lett. Rengeteg, sokszor úttörő ötletet merítettünk belőle és fogunk ezután is. Ugye Önök nem értenek félre 🙂 Köszönöm.

Dr. Gotthard László

Comments

 1. varga jános mondta

  tisztelt Dr. Gotthard László. van sok igazság abban amit itt leirt de! a gondot sokan abban látjuk hogy így nem a valós eredményeket látjuk,szerintem.miért? arról ne akarjon senki meg győzni hogy pl. vegyük a Grimmai versenyt ki gyűjtöttem 4 verseny eredményt az első az a mienk Horváth-Varga .
  ugye 5014 galamb utazott.
  mi raktunk 15db. 4 a csapat ugye? 28-80-88-115 ez a nagy listán 9.helyre elég.628km
  az őszlista 2.csapata így néz ki 20db pakolt 5 a csapat .15-52-233-234-349 és 659km a táv.
  a 4.csapat szintén 20 db pakolt 5 a csapat.268-291-309-630-668 és a táv692km
  a 8.csapat lett 10db. pakolt 3 a csapat. 2391-2392-2632. a távolság 677km.
  na most ha ez így korrekt akkor nem értem most már az egészet.
  meg értem hogy kedvezni kell a vidéknek de ezt ne a mi mások kárára tegyék .
  vagy nem csak itt számolnak így gondolom így van a német, holand ,belga vagy lengyeleknél is.
  a pénzdíj is érdekes de talán azt még meg értem hiszen valahogyan kell hogy nyerhessenek távolabbiak is.
  de ez a számolás szerintem nem a valós eredményeket mutatja.

  • laszlogotthard mondta

   Ez a bejegyzés pedig kimondottan csak a pénzdíjlistákról szól.

   A dúcbajnokság más tészta. A szezon végén azt is elemezni fogjuk és itt a honlapon megbeszéljük.

   A Derby területi kiterjedése és létszáma egyedülálló Magyarországon. Európai hasonlatban is csúcs. Eltökélt szándékunk egy olyan számolási rendszer, amelyikben az összmezőny és minden régió hasonló eséllyel versenyez bajnokságért és pénzdíjért. 2018-ban több határozott lépést tettünk, és szerintem jó irányba mozdultunk. A 2019 kiírás előtt megnézzük a tapasztalatokat és változtatunk, ha szükséges (pld. ha nem “valós” az eredmény).

   És ahogy szoktuk, mindezt itt a honlapon, bőven a kiírás előtt. Érkezett már sok javaslat, ezeket is összegezve a kiírás előtti megbeszélésen tesszük it közzé.

 2. Gábor mondta

  Kimondottan ha pénzdíjas galambokról beszélünk azt látnunk kell, hogy egyenes kiütéses módon zajlik a pénznyeremények kiosztása.
  Ha egy régió ásza úgy dönt, hogy adott héten nem fogad – hiszen nagy pénz nyerni akkor van esély ha 1. az ember az eddigiekkel ellentétben – és neadjIsten még kimagaslóan is jönnek a galambjai, már le is tolta annyira a soron következő régióján belüli Sporttársa nyerési lehetőségét ill. pénznyereményének összegét lejjebbről meg ne is beszéljünk.
  Ugyanez a szitu persze ha fogad akkor is, csak írtam, ha lenne oly rendes, hogy nem fogadna akkor sincs esélye már az egyel gyengébbnek se nyerni pénzt!
  Történt ez nemegyszer idén a mi régiónkba, s történni is fog sajnos ha marad ez a pénzosztási rendszer.
  Megoldásnak látnám, a régiókon belüli egymás ellen fogadás lehetőségét. Lehet, hogy nem lesznek akkora nyerhető összegek, de annál nagyobb esély lesz nyereményhez jutni , ami fontos , hogy reálisan! – ez biztos.
  Továbbá, gondolom, hogy a számok nagyban nem változtak tavalyhoz képest, ámbár mégis, hiszen tavalyról a jól szerepelt Szervezők egy nagyon szép összeget forgattak bele a díjalapba az első úton, biztos vagyok benne, hogy a fogadott galamblétszám inkább távolabbi régiókban nőhettek Pest és környékén hamár mindig sajnálatos módon ezt emlegetjük, drasztikusan csökkenhetett a fogadott galambok száma.
  Nagyon nem mindegy , hogy ki a közvetlen ellenfele egy régión – egyesületen belül a 20 legeredményesebb Derbysnek szerintem.
  Csak az utolsó Benesov-i út fogadási összegét látva, majd 20%-al – nem akarok Ft-okat írni – kevesebb galamb lett megfogadva egy középtávú útra ugyanakkor mint tavaly a hosszúra! Ez is sejtet valamit! 20%!
  Nem agresszívan ismétlem Önmagam, nem erőltetem a saját igazam, de látni kell, hogy valahogyan nem jól van ez így……

  Sporttársi Üdvözlettel : Gábor, Szalai-Kis

 3. Nagy_Varga Viktor mondta

  A régi rendszernél egy viszonylag szűk réteg tudott nagyobb nyereményhez jutni viszont a mostaninál BÁRMELYIK régióban lehet szép összeget nyerni. Lehet hogy ez sokaknak nem tetszik sokaknak meg igen de jelenleg egy adott széljárásnál sem lehet borítékolni előre ki nyeri a” lét”… szerintem izgalmasabb így.

 4. csík balázs mondta

  Ez egy lehetőség, végre egy rendszer ahol akár az egész ország versenyezhet egy közös bajnokságban. Szerintem jó, hogy van ilyen is. Aki idegenkedik tőle annak ott van a hagyományos kerületi szisztéma, szűk terület egymáshoz közeli dúcok, versenyzési lehetőség a közvetlen környezetben élőkkel szemben, kevés galamb, pici berepülési szélesség. Végre lehet több dologból is választani.

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com