Kérdések – Válaszok

 

Itt a gyakrabban feltett kérdésekre válaszolunk. Ezt a bejegyzést folyamatosan aktualizáljuk, érdemes időnként rákattintani.

 

Frissítés: július 12

 

Kérdés: Nyaralni készülök a Magdeburg versenynél. Jelentés hiányában csak az első galamb eredménye törlődik vagy az egész verseny?

Válasz:  Az attól függ. Alapfelállásból mindenkinek kötelező jelenteni az első galambját. Ha a távolmaradás be lett előre jelentve, és a galambok érkezésében nem történt semmi kimagasló, akkor az eredményt elfogadjuk, az élgalambot se töröljük. De csak, ha előre be lett jelentve, és az eredmény nem adott volna okot ellenőrzésre.

Ha viszont a bontásnál kimagasló eredményt találunk, és ennek tudatában ellenőrízni szerettünk volna, akkor törölni fogjuk, hiába volt bejelentve a nyaralás.  Csak az élgalambot töröljük, ha ő egyedül volt kimagasló. De akár az egész versenyt, ha úgy látjuk, hogy azt szívesen ellenőríztük volna.

Jó nyaralást kívánunk, be kell jelenteni a távolmaradást, és reménykedni, hogy nem pont ezen a versenyen veri laposra a mezőnyt !

 

Kérdés:  Egy idő után a bejegyzések lekerülnek a honlapról. Kár, mert szeretnénk a téli időszakban mazsolázni és utánaolvasni  !

Válasz:  A régebbi bejegyzések is mind megtalálhatóak a fejlécen, VERSENYARCHÍVUM menüpont alatt.

 

Kérdés:  Nincs minden érkezett galamb a honlapon. Szeretném az összes galambot látni akkor is, ha nem kerültek fel a listára !

Válasz:  A Benzing, Bricon és MEGA óráknál minden rögzített galambot kiolvasunk és felkerül a honlapra. Minden más óra esetében kézzel kell felvinnünk az eredményeket és a helyezésre esélytelen galambokat már nem dolgozzuk fel.

Minden galambot lát, akinek elektronikusan kiolvasható órája van. Akinek nincs, annak a nagyon lemaradt galambjai nem kerülnek fel se a listára, se a honlapra.

 

K:  Lehet-e galambot versenyen kívül elküldeni  ? 

Válasz:  NEM ! Csak az órába beolvasott, szabályszerűen versenyre bekosarazott galambot lehet küldeni. Előnevezéstől függetlenül minden kosárba kerülő galamb részt vesz a dúcbajnokságon.

 

K: Lehet még előnevezni ? 

Válasz: Már nem, de versenyezni előnevezés nélkül is lehet. A kosarazásnál kell fizetni.

 

Kérdés: Mi az orvosi igazolás és alapnevezés leadásának határideje ? 
V: A három példányban kinyomtatott alapnevezést le lehet adni, amikor valaki legelőször kosaraz.

Ez már a tréningre is érvényes. Ha valaki szezon közben kap észbe és szeretne néhány versenyen résztvenni, nem késett le. A kosarazásnál leadhatja orvosi igazolását. Orvosi igazolás nélkül nem lehet galambot kosarazni.

 

K: Lehet-e nem előnevezett galambot kosarazni, és mennyit kell fizetni? 

V: Igen, lehet. Versenyre galambonként 200 Ft. Tréningre 100 Ft. Ez érvényes a pluszgalambra is ( pld. 30 előnevezett galamb, kosarazva 32, a plusz 2 galambért fizetni kell).

 

K: Nincs időm az egész szezonra, csak néhány számomra érdekes versenyen szeretnék résztvenni. 

V: Semmi gond. Hozni kell a galambokat, befizetni erre az egy versenyre, és kosarazásnál leadni két példányban az orvosi igazolással ellátott alapnevezést.

 

 

K: Ha VIP-kártyám van de kevesebb mint 100 galambom, hozhatom-e valaki más galambját a 100-ig? 

V: Nem!

Megpróbálunk a kérdésen nem felháborodni. Reméljük, viccnek volt szánva. Mindenki csak a saját galambjait hozhatja. Ez része az MPSZ versenyszabályának. A rendszerünk rögtön észreveszi, ha valaki olyan galambot kosarazott be, amelyik nincs a leadott alapnevezésen. Más galambját sajátként kosarazni nem csak etikátlan, de komoly szabálysértés. Bízunk benne, a Derbyn nem lesz ilyen eset.

 

K: Megtehetem-e azt, hogy általában egy szatellit gyűjtőhelyen kosarazok, de néha Kerepesen ? 

V: Igen! Még azt is, hogy máshol kosaraz és Kerepesen bont. Nem is kell bejelenteni. Még a szatellit gyűjtőhelyet is lehet váltani. Mindenki oda megy, ahol a legjobban érzi magát.

 

K: 2015-re az egyesületemnél előfizettem lábgyűrűre. Januárban a tagszövetség elnöke csak azzal a feltétellel akarta átadni a már kifizetett gyűrűket, ha versenyzem a tagszövetségnél is. Végül is megoldodott, de kikerülhetem-e ezt úgy, hogy a jövőben a Derby Klubtól rendelem a gyűrűket ?

V: Ez sajnos nem csak egyszer fordult elő, és tudomásunk szerint a szövetség közbejárásával mindenki megkapta gyűrűjét. A kérdésre a válasz : Igen ! Nálunk lehet korlátok nélkül MPSZ gyűrűt rendelni. Nem szükséges semmiféle tagság, még azt se kérdezzük, hogy galambászik-e a megrendelő.

Comments

 1. Szabó László Kálmán mondta

  Versenyengedély birtokában, az országos versenyeken elért eredményeket /jegyzőkönyveket/ a Derby Klub továbbítja-e a Postagalamb Sportszövetség felé, vagy ezt tegyék meg majd a versenyzők, úgy mint a Maraton Klubban?
  Üdvözlettel
  SZLK

  • laszlogotthard mondta

   Mi nem tudjuk, hogy kinek van versenyengedélye. Akit érdekel szóljon, és átadjuk a jegyzőkönyveket.
   DE: Áprilisban a szövetséggel tárgyalni fogunk a további együttműködésről. Várjuk meg a megbeszéléseket, és visszatérünk erre a kérdésre később.

 2. charli mondta

  Tisztelt szervezők,
  Szeretnem javasolni egy újabb fejlődés az oldalon meg pedig a „live result”
  Ez a rendszer a pipa.be ban néztem,
  http://www.pipa.be/en/races/international/2014/bourges-i-2014/liveresults

 3. Fekete Gábor mondta

  Tisztelt Gotthard úr!
  Szeretnék néhány észrevételt közölni a fiatalok versenyével kapcsolatban. A tréning tervezetet jónak tartom, bár öt tréning út elég lenne. Ezután öt verseny út jobb lett volna, ugyanis gondolom velem együtt sok sporttárs úgy szelektálja a fiataljait, hogy melyek azok, akik a versenyen megbízhatóbban jönnek. (A tréning erre nem alkalmas, mert a betegek kivételével hazajönnek.)
  A legnagyobb probléma, hogy csak 300 Ft-os fogadott galamb mehet versenyre. Szerintem sokkal többen küldenének fiatalt, ha olcsóbb lenne, vagyis mint az öregek versenyén, hogy lehessen választani. Így pár tenyésztő tud csak részt venni, akik képesek megfizetni hetente 15-20 ezer forintot.
  Kérem tehát a T. Gotthard úrat a fentiek átgondolására.
  Remélem, hogy nemcsak Kerepesen lesz gyűjtés a fiatalok versenyére, ahogy megjelent, mert ez eleve kizárja sok ember részvételét. Az öreg galambok versenyének megrendezéséhez gratulálok, örülök, hogy itt Halásztelken is lett gyűjtőhely és korszerű körülmények között reptethetjük galambjainkat.
  Sporttársi üdvözlettel: Fekete Gábor

  • laszlogotthard mondta

   Kedves Fekete Úr! Köszönöm észrevételét. Válasz előtt szokásunk szerint várunk még egy kicsit további észrevételekre. Jelentkezünk újra.

 4. Katona Miklós mondta

  Tisztelt szervezők!
  A honlapon megjelent fiatalok versenyével kapcsolatosan lenne néhány észrevételem javaslatom.
  Ha végleges marad a csak Kerepesi gyűjtés a fiatalok versenyére, sokan nem tudnak részt venni rajta.
  Ismerve a magyar viszonyokat, bizony egyre nehezebb kigazdálkodni a járulékos költségeket.
  Az öreg galambok versenyeinek mintájára kellene megszervezni a szatellit gyűjtőhelyeken is, amely módszer igen jól bevált, és működik.
  Csak elismerés a kezdeményezésért!
  Sporttársi beszélgetések alkalmával szinte mindenkinek hasonló a véleménye..
  A lényegi kérdés az, hogy a 300 Ft-os költség legyen szabadon választott, valamint a szatellit gyűjtőhelyek további működtetése. Ez esetben a létszám valószinüleg duplázódna.
  Nagyon megköszönném, ha a körülményeket figyelembe vennék.
  A magam és sporttársaim nevében.

  Sporttársi üdvözlettel: Katona Miklós

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com