Élgalambjelentés, ellenőrzések

 

 

Javul a helyzet az élgalambjelentéssel. Az utolsó három versenyből – már csak – két esettel kellett foglakoznunk:

 

 • Kartalon Halle-ból az összlista legjobb galambját késve jelentették. Gazdája minden kétséget kizáróan elmagyarázta, miért késett le, de az ellenőrzés lehetőségéről lemaradtunk. A kiírás értelmében muszáj volt kizárni.
 •  Halásztelken egy derbyző előre bejelentette, Kriwitznél nem lesz otthon, kirándul a családjával. A legjobb galambja az összlista 5-ik helyére érkezett, régióban 3-ik. Az esetről tudtunk, ezt a galambot amúgy se ellenőríztük volna, ezidőben elég sűrűn érkeztek a környéken galambok. Nem lett törlés belőle. Mondhatni megúszta, mert ha picit is korábban jön a galamb, régiós első helyet nyer. Mi pedig kizártuk volna, a bejelentett kirándulás dacára.

Javult a helyzet, de még nem tökéletes. Az esetek tanulságosak. Kizárás veszélyének teszi ki magát, aki nem jelenti galambját. Minél jobb a galamb, annál esélyesebb a kizárás. És végül versenyt úgy senki nem nyerhet, hogy nem jelentette galambját. Az elmúlt három évben négyszer  késett/maradt ki a győztes galamb jelentése. Mind a négy ki lett zárva.

 

Motorbiciklis készenléttel figyeljük az élen beérkező galambokat. Ha valami nem talál az összképbe, gyorsan ott vagyunk.

Az ellenőrzések a Derbyt és a tenyésztőt védik. Mindenféle emberileg megérthető okoktól függetlenül törlés a vége, amikor lemaradunk kiugró esetek ellenőrzése lehetőségéről.

Érdemes ezt a cikket is elolvasni.

Comments

 1. Minden tisztelettel a szervezőknek.

  De… hoztak egy olyan szabályt,hogy a nem jelentett élgalamb eredménye törlésre kerül, akkor alkalmazzák azt minden körülmény között. Elment kirándulni, persze, semmi gond, eredménye törlésre kerül, mert nem jelentett. Ne adjunk okot a Derby ellentábornak a mende-mondák kreálására. Ragaszkodjunk a szabályainkhoz.

  P.I.

  • laszlogotthard mondta

   A szabályainkhoz ragszkodunk.
   De… nincs olyan szabályunk, hogy nem jelentett élgalamb automatikusan törlésre kerül! Nem így jártunk el eddig se.

   Akkor töröltük, amikor a nem jelentett galamb össz vagy régióban elől jött. Ami a mezőny zömében van, azzal nem foglalkoztunk. Ez így van leírva. Érdemes elolvasni ezt a cikket is, ahol pont azt kérdezik, kell jelenteni a dúc élgalalmbját akkor is, ha az még a listára se fér fel.

   Az más dolog, hogy van gyűjtőhely, ahol a derbyzők maguk szigorított háziszabályt hoztak be (pld. Miskolc). Ott mese nincs, mindenki kell jelentse élgalalmbját, még ha a lista végén is van.

   Ha valaki ezt zavarosnak véli, semmi gond, nincs bajban: Jelentsen mindig !!!! Pont ezért vezették be Miskolcon pld. a háziszabályt.

   És utolsósorban: Mende-mondák a galambászatban elkerülhetetlenek, nem akarjuk se kreálni, se elkerülni. Nem foglakozunk vele.

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com