Egri István, Pilis régió bajnoka

  • Pilis-Szentendre régió Derby Liga Általános bajnoka
  • Pilis-Szentendre régió Derby Liga Hosszú bajnoka
  • Döbeln győztese
  • Magdeburg győztese
  • Royal Derby- Wels 1927 galamb, 1 díj a Galamb Derby győztesek sétányán

Egri dúc 003

 

Egri István Pomáz és Szentendre között, a Pilis hegy lábánál, festői környezetben galambászik, cége telephelyén.

Dúcmenedzser: Sztrehárszki Sándor

 

 

Egri dúc 011Állatszeretete gyermekkora óta végig kísérte. 2006-ban kollégái unszolására újra kezdte
gyermekkori szenvedélyét, a postagalambászatot. A kezdeti lépéseknél Laszlovszki János és Vígh Árpád segítettek tanácsokkal és galambokkal. Az ekkor beszerzett galambokhoz Horváth Imre, alias Aszfaltos Peti-től is érkeztek Boshua galambok, melyek a mai napig fellelhetőek az állományában.

 

Egri duc 012Az Egri dúc berobbant az élvonalba!  Az első évtől kezdve élhelyezésekkel jeleskedett. Mind a 16-os, mind a B03 tagszövetségben előkelő dobogós, illetve bajnoki címet szerzett.

Most már két éve a nagyobb megmérettetést jelentő Galamb Derby Klubban versenyez. Lenyűgözi a 8-10.000-es induló létszám, másként tekint az itt eredményesen szereplő galambokra.

Jelenlegi tenyészállomány

  • a fenn említett magyar vérvonalak
  • Kerepesen vásárolt próbatételre a Natural Tenyésztelepről származó Gaby Vandenabeele, Delbar, Janssen és Vanbruane galambokat
  • miután ezen galambok beváltak, személyes látogatást tett Antwerpenben, a Natural Tenyésztelepen, ahol újabb galambokat vásárolt

Érdekesség, hogy ezeket a galambokat az első években tisztán telivérben tenyésztette és röptette őket. A riport készítésekor a galambok mustrálásánál meglepve tapasztaltam, hogy a már így is telivérben tenyésztett, igen nagyfokúan beltenyésztett galambok micsoda nagyszerű eredményeket repültek, illetve fizikálisan is kifogástalanok. Biztos vagyok abban, hogy az Egri dúc a jövőben is a listák élén fog szerepelni ilyen nagyszerű galambok láttán.

Egri duc 008Jelengleg 48 pár tenyészgalamb várja a február végi, március elejei párba állítást, ahol 2016-ban az elmúlt évekhez képest több fiatalt szeretne meghagyni István. Nem sötétítenek, nem trükköznek a fiatalokkal.

2015-ben 15 magántréningen és a Galamb Derby egész tréningsorozatán vettek részt fiataljaik. Az évvel meg van elégedve István: Nem ütötte fel a fejét hirtelen betegség, nagy arányú veszteség sem történt.

Versenygalambok felkészítése
Egri duc 016Az elmúlt években a nagyvedlés beindulásától a tavaszi párosításig zárva voltak a verseny galambok. Vedléskor az extra takarmányon kívül nagy hangsúlyt fektetnek a kiváló minőségű tollváltásra, így különböző vedlést segítő készítményeket, természetes növénykivonatokat adagolnak madaraiknak.Télen nem ijednek meg, ha egy kis plusz súly kerül a galambokra.

 

2015-ben próbálták ki először a totál özvegységet, előtte csak hímekkel versenyeztek. A fiókák nevelését követően galambjai újra letojtak, 5-10 napos kotlás után történik az özvegyítés. Ez az éles verseny előtt 2 héttel történt. Az öreg galambok a főversenyek előtt néhány magántréningen vettek részt, szezon közben csak ritkán került sor hétközi edzőtréningre.

A ház körüli repülés hímek és tojók részére egyaránt 60 perc, ezt teljesítenie kell minden galambnak. Sztrehárszki Sanyi szerint ennyi repülés nélkül lehetetlen jó étvággyal, jó motivációval tartani az özvegyeket. Mosolyogva mondták, az Egri dúcban a szexről szól a hétvége. Hazaérkezés után galambjaik hosszabb ideig vannak együtt, mint más tenyésztőknél. Sanyi különleges gonddal vizsgálja a galambokat és nagyon ügyel arra, hogy csak abszolút top formában, fitt állapotban lévő galamb kerüljön kosárba. Nem minden áron küldi őket, hisz benne, hogy egy-egy hét pihenő után több élhelyezés érhető el. Ezért tetszik Egriéknek a Galamb Derby bajnokság: Élgalambokról szól minden, hasonlóan Belgiumhoz, Hollandiához.

Versenygalambok takarmányozása

Szezon elejétől a végéig egyféle versenykeveréket etetnek, nincs diétáztatás, éheztetés, szinte ad libitum, kedvük szerint ehetnek.

A gyógyszerezést próbálják kerülni, ha muszáj, a legjobb minőségű, általában De Weerd készítményeket használják. Sanyi nagyon figyel arra, hogy a galambokat a gyógyszer, vagy bármilyen készítmény ne tompítsa, ne terhelje meg. Ha ilyet tapasztal, az adott készítményt többször nem használja.

Vitaminozást, elektrolit pótlást a formaidőzítés miatt fontosnak tartja, de a mértéket mindig betartja. Hisznek abban, hogy normál körülmények között gyógynövényekkel, kivonatokkal kirobbanó formába lehet hozni a madarakat, ugyanakkor el tudják kerülni a máj felesleges megterhelését.

Legjobb galambjuk: a 831-es, aki több egymást követő úton lett dúcelső. Horváth Imre x Laszlovszki Super Kék pár leszármazottja.

Kézben fogva jó izomzatú.kicsit mély. Kifejezetten wringer, ami egyébként az Egriék galambjira általánosan jellemző, jó izomzatú, kicsit mély. A szakirodalom szerint megjelenésében igazi robbanékony, közép távos galamb.

Gratulálunk Istvánnak és Sándornak a nagyszerű eredményeikhez!

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com