Bodó Gyula fődíj Halle-ból

 

1981-ben született. 17 évesen kezdett el galambászni, Pilisszentivánon, ahol a mai napig is él, galambászik.

 

 

Ajándékba kapott galambokkal kezdett. Volt közöttük egy – egy jó, de igazán kimagasló egy se. 2006-ban jött az áttörés, megismerte Pferdert Antalt. A tőle kapott galambokkal kezdett el felívelni a galambász karriere.  Azóta egy barátság alakult ki Tóni bácsival és ez a mai napig is tart, mondotta Bodó Gyula. Jelenleg is szinte kizárólag az Ő állományából frissít.

Totál özvegységben versenyzik, tojó – hím is repül. Év elején, a versenyek előtt nevelnek egy fiatalt.
Forgatásos rendszerben tartja galambjait. A tojók kivétel nélkül eredményesebbek mint a hímek. Tartás technológiában jótanácsokat kapott barátjától, Balogh Imitől és üzeni neki, hogy a mai napig is megfogadja azokat.

 

A takarmányt saját maga keveri. Mindig az igénynek megfelelően változtatja az összetételt,  célzatosan növeli vagy csökkenti a kondíciót.

Meggyőződése, hogy a szelekció viszi előre a dúcot.
Egy évesen nem tőr pálcát a galambok feje felett! Itt még nincs szelekció, egészségesek legyenek, az a lényeg. Két évesen viszont már erősen szelektál. Ha négy hosszú útból minimum két helyezést nem hoz, “akkor itt már többet nem eszik, az tuti” fogalmazott Gyula.

Pilisszentivánon nagyon nehéz a galambászat, körös – körül erdőség övezi, rengeteg a ragadozó. Éves szinten 60 – 70 fős veszteséggel kell számolni.

 

Eredményeihez az is nagyban hozzájárul, hogy a munkája lehetővé teszi, hogy napi 4-5 órát foglalkozzon galambjaival. Hisz a befektetett munkában. “Anélkül nincs eredmény”, mondta Gyula!
Minden reggel 2 órát, esténként pedig időjárás függvényében 2-3 órát tölt a galambokkal, melyben édesapja is sokat segít. Véleménye szerint a galamb nem hibázik, csakis a galambász, a felkészítés során. Magában keresi a hibát, ha valami nem jól sikerül.

 

Édesapja egyébként díszmadarakkal foglalkozik. A papagájok  jól megférnek Gyula postagalambjaival együtt az udvarban, egymástól szinte 5 méterre.

 

A nyertes galambja a 289-es. Természetesen tojó. Tavaly is eredményesen repült. Négy hosszú útból 4X helyezte magát. Országos kategóriában tavaly 26.dik hosszútávú ász tojó.

 

A Derby-ben jól érzi magát. Külön kiemlte, hogy kifejezetten szimpatikus számára, hogy amikor kérdéssel, észrevétellel fordulok a Klubhoz, Gotthard Úr rövid időn belül, személyesen, érezhetően a megoldásra törekedve válaszol neki. A szállítást, az ellátást külön kiemelte.
“A galambok jó állapotban érkeznek haza, ebből látszik, hogy az ellátásuk megfelelően megtörténik minden úton”, mondta Gyula.

 

Nem bánja, hogy nem nevezett pénzdíjra ? kérdeztem tőle. Ezt válaszolta: “A galambom most fődíjat hozott volna, de nem bánom! Sosem fogadok, babonából nem teszem! A fogadás elviszi a szerencsémet!”

 

Amit személy szerint hozzáfűznék és élményként kiemelnék, az a nyugalom, amit a galambokon tapasztaltam. Árad belőlük a kiegyensúlyozottság. Ehhez szerintem nagyban hozzájárul az a családias környezet és az a madarak iránti szeretet, amit tapasztalhattam Gyuláéknál, a hátsó kertben.

 

Szorgalmas, barátságos, szerény (róla fotót nehezen sikerült kikönyörögni), nagyon rokonszenves galambászt ismertem meg benne.

 

Köszönöm a riportot és további sok sikert kívánok!

Nagy S. Miklós
Royal Derby

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com