Blaskó István, régiós bajnok

 

Blaskó István: Vámosgyörk Rövid, Hosszú és Általános bajnoka

 

István törzsgyökeres vámosgyörki, feleségével két gyermeket neveltek fel. A gyerekek is sportolók, igaz más vonalon,- a fia István nemzetközi sakk nagymester, kétszer képviselte hazánkat korosztályos világbajnokságon. A lánya Szilvike pedig asztali csocsóban az Európa bajnokság 3. helyezettje.

István a vámosgyörki V-07 egyesület tagja és elnöke. Gimnázistaként kezdett foglalkozni postagalambokkal, eleinte szerény sikerrel. Tanulmányai befejezése után évekig dolgozott Ausztriában és Németországban, a galambászat háttérbe szorult.

Miután hazatért, az odafigyelés és a munka meghozta a várt sikert, az eredmények szép lassan elkezdtek jönni. A tagszövetségben közép, hosszú és általános távon is bajnokságot nyert. 2011-ben Magyarország élversenyzője lett.

Nemzeti Bajnokságban a HU-07-07-07768 hím rövidtáv 3. helyezés ért el. Országos kiállításon a HU-09-28-10717 hím 2. helyezett Sport „B” kategóriában. Idézem: „Hála a szövetségnek ez a galamb nem juthatott ki az olimpiára”. A Magyar Kupában a HU 06-50-06193 hím 6. helyezés ért el hosszú távon, csapatban pedig 9. helyezett lett István.

Megkérdeztem, ha ilyen sikeres a kerületi programokban, miért szakított ezzel a versenyzési formával, miért nyergelt át a DERBY versenyekre?

Íme István válasza: Voltak gondok, összetűzések a 28 as kerület vezetőivel, s nem tudtuk megnyugtatóan  lezárni a kérdést. Akkor döntöttük el több egyesület vezetőivel, megkeressük a Derby Klubot. Ez 2014 nyarán történt. A fiatalok tréningjét már itt bonyolítottuk le.  Létre hoztuk a vámosgyörki gyűjtőhelyet, a 2015-ös szezont 46 fővel kezdtük. A Derby Klubban a galambok szállítása, ellátása kifogástalan,  nem beszélve arról, hogy feleresztéskor biztos kinyílik minden ketrec. Az autóra nem kell várni éjszakáig. Az eredményszámolás gyors és precíz, és nem utolsó sorban harmadába kerül, mint most a kerületben. Érdekességként megjegyezném, a tagszövetség 5 alapító egyesületéből  most 4 itt versenyez! A vámosgyörki régió is fejlődik, 2016-ban Jászapátiban is beindul egy gyűjtőhely.

Galambászati elképzeléseink, jövőbeli terveink megegyeznek a Derby Klub céljaival. Szeretettel várunk mindenkit, aki békében, olcsón, egyszerűen jó körülmények között, 21. századi szállítással, aznapi listákkal, nagy létszámú versenyeken akar galambászni.

 

Kértem Istvánt mondjon  néhány gondolatot a tenyésztési és versenyzési módszereiről!

A válasza: A tenyész galambjaim Csík Balázs barátomnál vannak elhelyezve, tőle érkeznek hozzám kirepülés előtt a fiatalok. A tenyészet két galambra épül:

  • 1997-02-06625 H. Újházy Pétertől származó (Josef Hölscher x Gommaire Verbruggen)
  • 2000-06-23935 T. Gazsi Károly barátomtól kaptam, ez Jos- Ritye és Gyerkó galambok leszármazottja.

Ezekhez vannak bekeresztezve Pillinger Józseftől és Horváth Zoltántól származó galambok (Fábry, illetve Nelles Van de Pol ). Dr. Ádám Sándor legjobb galambjai is nálam vannak megőrzésen, amíg ő szünetelteti a röptetést. Ezeket a díjakat repült galambokat is próbálom beépíteni a tenyész állományomba (Nelles Van de Pol x Camphuis).

Özvegy módszerrel versenyzem. A korábbi években csak a hímek repültek, 2015-ben először kipróbáltam tojókat is. Be kell vallanom, a totál özvegységet nem nekem találták ki, visszatérek a korábbi módszerhez.

Kora tavasszal párosítok, a fő versenyek előtt özvegyítek. Verseny időszakban minimális gyógyszerezést alkalmazok. Párosítás előtt paratífusz és paramixó védőoltás.

A magvakon nem spórolok, a lehető legjobb minőséget próbálom beszerezni. A grit állandón előttük van.

István eredményei a DERBY Ligában, vámosgyörki régió, 54 tenyésztő:

  • 4 x egyéni első (Benesov2, Velké Mezirici, Chomutov, Magdeburg)
  • 5 x csapat első (Velké Mezirici, Chomutov, Velké Mezirici, Döbeln, Benesov2)
  • Rövidtáv: 1.
  • Hosszútáv: 1.
  • Általános: 1.
  • Középtáv: 3.

Az idei évben legjobb galambja egy 3-éves hím: Régiónkban 1. díjat szállt Magdeburgból és Chomutovból, valamint 4.-et  Döbelnből.

Mindenkinek BOLDOG ÚJ ÉVET!

? Kovács Imre

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com