Tapasztalatok a tréningezésből

 

Mindannyian kíváncsian várjuk a nagylétszámú feleresztések tapasztalatait. Tudjuk, hogy a magyar galambok nincsenek hozzászokva se a tömeges feleresztéshez, se a széles berepülési irányhoz. Azzal is számolunk, hogy több galamb fog elveszni, mint eddig szokott. Erről sokféleképen lehet vélekedni. A Derby Klub felfogása az, hogy ez egy pozitív szelekciót eredményez, így javítja az állományok minőségét.

Az első öt startból az szűrődik ki, hogy ez a plusz nehézség a galambok 70 %-nak gondmentes.

Viszont 30 % órákkal vagy napokkal megkésve érkezik 70 – 130 km-es tréningről is.

 • A megkésett galambok százaléka nagyobb az évesek között mint az öregeknél.
 • Több a megkésett galambok száma szeles időben, függetlenül hát vagy ellenszéltől.
 • Talán a legérdekesebb, hogy a közeli feleresztést oldják meg a legnehezebben. Növekvő távolsággal zártabban érkeznek a galambok. Ennek az lehet az oka, hogy úton hazafelé egy távolabbi starthelyről több idő marad a kiválás eldöntésére, mint egy közeli startnál, ahol akár félkör irányában helyezkednek el a dúcok.

 

Ezentúl olyan tréningnél, amelyik

 • rövid, 150 km alatt, és
 • nagy iránykülönbség van a régiók között

a szerelvényekkel megfelelő távolságban állunk fel (ne leggyen szárnytörés a még zárt szerelvényben) és 15 perc eltéréssel régiónként engedünk. A megadott start időpontja a legelső szerelvénynek felel meg.

 

De egységesen engedünk Kutyról (210 km), vagy például csütörtökön Érsekújvárról (csak Kerepes és Dunakanyar, azonos berepülési irány). Itt minden galamb együtt indulva készülhet az igazi versenyre.

 

Miskolc tagszövetségi szinten már a tréningeket is versenyként értékeli, ezért nekik pontosan jelezzük a saját startjuk időpontját.

 

 

És természetesen mindez csak a tréningekre érvényes. A versenyeken egyszere fut fel minden redőny.

 

Sikeres tréninget kíván a Derby Klub

 

Comments

 1. Alaposan végig kellene gondolni a szakaszos engedést, hiszen a tréningekkel már a versenyekre készítjük fel a galambokat. Jó lenne ekkor is olyan körülményeket szimulálni, mint majd a májusi és azutáni versenyeken – azokon együtt lesz engedve az össze, több ezer galamb.

  Egyetértek azzal, hogy az itteni versenyeken más szelekciós elvek fognak érvényesülni és most úgy tűnik, ez jó irányba viheti a kiválogatást. Azok a galambok maradnak meg, amelyek nagy tömegből is időben ki tudnak válni és gyorsan, díjat repülve tudnak hazatérni.

 2. Szabó László Kálmán mondta

  Egyre kevesebben vagyunk olyanok, akiknek versenygalambjait még a ” kék csodának ” nevezett szerelvény szállította a feleresztési helyre. Ahogyan azok a versenyek is ” országos ” versenyek voltak, úgy a Galamb Derby Klub által rendezett versenyeket is, legalább ” kis országos ” versenyeknek tekinthetjük!
  Ebből adódóan csak egyet lehet érteni azzal a gondolattal, hogy a tréningeken se legyenek más körülmények, mint később a versenyeken.
  Üdv. SZLK

Speak Your Mind

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elérhetőségeink

galambderbyklub@gmail.com